MENIU

Daraban, despre vizita lui Hollande: "Toți jucătorii mari de pe piața franceză sunt în România"

Daraban, despre vizita lui Hollande: "Toți jucătorii mari de pe piața franceză sunt în România" - Foto: Administratia Prezidentiala

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a explicat, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că, din punct de vedere economic, vizita președintelui Franței, Francois Hollande, în România este importantă, ținând cont de faptul că "toți jucătorii mari de pe piața franceză sunt pe piața românească".

Mihai Daraban a explicat că pe piața românească se regăsesc 8.513 firme franceze, cu un capital social total în valoare de 2,42 miliarde de euro.

"Primii 40 de jucători pe bursa franceză sunt prezenți și în România, ceea ce este un mare lucru. Noi am avut anul trecut schimburi comerciale în valoare de 7,233 miliarde de euro, cu o balanță ușor favorabilă Franței. Văd că în luna mai suntem undeva la 3,285 miliarde de euro, ceea ce ne face optimiști. Pe de altă parte, vorbim de 8.513 societăți cu capital francez în România. Aceste firme au 2,42 miliarde de euro capital social subscris. Toți jucătorii mari de pe piața franceză sunt pe piața românească. Acum depinde de noi. Acești 8.513 pentru noi reprezintă, probabil, cei mai buni ambasadori ai ‘to do business’ în România pentru ceilalți francezi, pentru că sunt exemple de succes", a spus președintele Camerei de Comerț.

Întrebat dacă se așteaptă la o creștere a schimburilor comerciale dintr Franța și România, Daraban a susținut că există un trend de migrare a investitorilor dinspre Europa de Vest spre Europa de Est.

"Da, pentru că este și un trend în Europa de Vest de a migra către Europa Răsăriteană. Iar noi suntem stabili. Chiar și această nebunie politică de la noi nu este instabilitate. De bine, de rău, toate aceste partide, nu ați auzit niciunii să aibă idei antioccidentale, anti-parteneriat strategic, anti-UE", a declarat Mihai Daraban. 

Acesta a comentat și schimburi de replici din Parlament dintre premierul Dacian Cioloș și președintele PSD Liviu Dragnea, catalogâdu-l costructiv.

"Mi-aș dori ca premierul să fie mult mai des în spațiul public, să aibă explicațiile de ieri. Schimbul de replici este constructiv, o dezbatere pe care, întradevăr, nu am mai văzut-o de ceva timp în spațiul public. E benefică, zic eu. Cred că decidentul politic, oricare ar fi el, trebuie să fie mult mai în dialog cu mediul de afaceri", a conchis președintele Camerei de Comerț.

 

 

Mai multe articole despre:
Camera de Comerţ Mihai Daraban