MENIU

Dănileţ: OUG întoarce Justiţia cu 15 ani în urmă, în vremea lui Năstase

Judecătorul Cristi Dănileț cere intervenţia de urgenţă a CSM, Avocatul Poporului sau a președintelui României pentru a bloca efectele ordonanţei de modificare a legilor Justiţiei. Într-o declaraţie pentru G4Media, magistratul susţine că OUG care permite puterii executive să intervină în cariera procurorilor reprezintă o involuţie a Justiţiei până la nivelul de la începutul anilor 2000.  

Dănileț susţine ideea că joi, în momentul în care va intra în vigoare, ordonanţa îşi va face efectul inclusiv asupra procurorii aflaţi în funcţii. "Se va analiza care procurori au vechimea minimă de 10 ani la DNA și DIICOT, care nu au această vechime minimă necesară vor trebui să se întoarcă înapoi la parchetele de unde au provenit;" a explicat judecătorul pentru G4Media.

În opinia sa, ordonanța încalcă principiul stabilității procurorilor pentru că oferă puterii executive pârghii pentru a interveni în cariera procurorilor și să-i mute din parchete prin voința Guvernului. "Practic, în momentul de faţă, procurorii sunt puşi cu cariera în subordinea ministrului sau a Guvernului; or, așa ceva din 2004 încoace România nu a mai avut."

Cristi Danileţ este de părere că pentru a corecta această situaţie ar fi nevoie de o reacție fermă a CSM, care să ceară Avocatului Poporului să conteste la CCR ordonanța. O altă variantă ar fi ca ca președintele Klaus Iohannis să invoce un conflict între autorități și sa solicite interveţia CCR.

Mai multe articole despre:
OUG