MENIU

Daniel Constantin, despre "controlul" la hipermarketuri: Am fost în vizită. Nu am făcut un control

<p>Daniel Constantin, despre "controlul" la hipermarketuri: Am fost &icirc;n vizită. Nu am făcut un control</p>

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, într-o primă instanță, că săptămâna trecută a mers în control, la hipermarketuri, ulterior corectându-se și cerându-și scuze, în fața jurnaliștilor, pentru afirmația făcută, spunând că, de fapt, acțiunea sa a fost o vizită pentru a discuta cu marii retaileri.

"Am fost în control. Cu toate că nu aș vrea să vă detaliez foate mult, astăzi", a spus Daniel Constantin, într-o conferință de presa.

Întrebat de HotNews.ro în baza cărei legi a efectuat controlul, la hipermarketuri, ministrul Agriculturii s-a corectat, afirmând că, de fapt, a fost o "vizită" pentru discuții cu marii comercianti, descinderea sa alături de reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și ai Consiliului Concurenței.

"Nu am făcut un control", s-a corectat ministrul.

Atenționat de HotNews.ro că, în urmă cu doar câteva secunde, a afirmat că a fost în control, ministrul s-a răzgândit și a insistat că nu a fost vorba despre un control, ci despre o discuție cu reprezentanții hipermarketurilor, la care a fost invitat de lanțul de magazine Kaufland.

"Îmi cer scuze dacă am spus control. Am avut o discuție cu reprezentanții hipermarketurilor și vom face, în continuare, aceste discuții pentru că eu cred că este absolut nevoie. Din ce am înțeles, și asociația marilor magazine și toți cei care sunt comercianți, astăzi, în piață, vor să transmită un mesaj foarte clar că nu vor crește prețurile, dar trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă și cred că procesul de transparență, astfel de discuții, să nu le spunem controale, astfel de discuții și astfel de vizite cred că sunt benefice pentru comercianți, în perspectiva creșterii încrederii consumatorului", a mai explicat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a menționat că va continua discuțiile cu hipermarketurile privind prețurile la alimente.

"Mâine vom avea o discuție cu instituțiile statului care sunt implicate, în acest proces de monitorizare, mă refer la Protecția Consumatorului, Consiliul Concurenței, la Direcția de Inspecții din Ministerul Agriculturii, la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară, Institutul Național de Statistică, astfel încât să evaluăm cum evoluează prețurile, nu de atunci, ci din luna martie până în luna iunie. Mâine, la discuția pe care o vom avea și la care se vor alătura și producătorii, procesatorii, dar și comercianții, probabil, vom căuta soluțiile cele mai bune pentru ca, miercuri, să prezentăm, în Guvern, un raport complet vizavi de evoluție și vizavi de ce trebuie făcut, de acum înainte", a mai afirmat ministrul Daniel Constantin.

Daniel Constantin: Voi monitoriza săptămânal preţurile. Vom căuta cele mai dure sancţiuni



Ministrul Agriculturii Daniel Constatin a fost prezent, joia trecută, la un hipermarketul Kaufland, din București, pentru a verifica dacă prețurile au crescut, înaintea aplicării măsurii de scădere a TVA la produse alimentare și băuturi nealcoolice, de la 1 iunie. În prealabil, pe site-ul MADR, Constantin și-a anunțat acțiunea la Kaufland drept "vizită".

"Vizita de lucru la hipermarketul Kaufland din bdul. Barbu Văcărescu, împreună cu președintele ANPC, Marius Dunca și cu reprezentanții Consiliului Concurenței. Cu aceasta ocazie vor avea loc discuții cu conducerea Kaufland, dar și cu reprezentanții marilor retaileri" - așa era anunțată descinderea lui Constantin, alături de șefii unor instituții de control, la Kaufland.

"Eu nu am sesizat, până acum, o creștere a prețurilor la alimente, dar voi face un exercițiu, în fiecare săptămână, s vedem cum evoluează pe aceste produse de bază, care nu lipsesc din coșul zilnic al fiecărui român. Am fost invitat să merg și în alte magazine și voi face acest lucru, în perioada următoare", declara, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constatin, la finalul "vizitei", potrivit Agerpres.

De altfel, ia ieșirea din magazin, Constantin și șefii instituțiilor de control aveau în mâini plase cu cumpărături.

Ministrul Constantin s-a deplasat, joia trecută, la hipermarket după ce, în ședința de Guvern, premierul Victor Ponta îl "rugase" să verfice unele informații, apărute în presă, potrivit cărora marile hipermarketuri ar fi umflat brusc prețurile la alimente, în preajma reducerii TVA de la 24% la 9%, la aceste produse, informează HotNews.ro.