MENIU

Danezii, interesaţi de terenurile agricole din România

Străinii, undă verde să cumpere nestingheriți teren agricol

TEREN AGRICOL. AGRICULTURĂ. Compania daneză FirstFarms va cultiva 1.600 hectare de TEREN AGRICOL pe care le deţine în vestul României şi vrea să extindă semnificativ operaţiunile din zonă.

TEREN AGRICOL. AGRICULTURĂ. Până acum, terenurile din vestul României au fost închiriate către terţi, notează FirstFarms într-un comunicat prezentat de Mediafax.

Compania precizează că extinderea operaţiunilor va îmbunătăţi rata de utilizare a resurselor existente ale companiei, însă potenţialele venituri suplimentare astfel generate depind de preţurile din sectorul agricol şi de randamentele recoltelor.

TEREN AGRICOL. AGRICULTURĂ. FirstFarms mai deţine în România o fermă cu aproximativ 4.300 hectare de teren arabil în estul României.

Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut în România venituri de 31,4 milioane coroane daneze (4,2 milioane euro), în urcare cu 60% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, datorită randamentelor mai ridicate.

TEREN AGRICOL. AGRICULTURĂ. Totodată, FirstFarms a avut un profit înainte de taxe de 12,7 milioane coroane (1,7 milioane euro), faţă de un rezultat negativ de 1,6 milioane coroane în primele nouă luni din 2012.

Grupul danez deţine în România peste 7.500 de hectare de teren, însă nu exploatează încă întreaga suprafaţă, şi intenţionează să-şi extindă operaţiunile din România la 10.000 hectare de teren cultivat.

România a înregistrat în 2013 unul dintre cei mai buni ani agricoli datorită condiţiilor meteo favorabile, producţiile de porumb şi floarea soarelui crescând de circa două ori faţă de 2012, cu recolte foarte bune şi la grâu şi secară.

Anul agricul bun a contribuit semnificativ la creşterea economică. Produsul Intern Brut a urcat cu 4,1% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai rapid avans din ultimii doi ani.

FirstFarms a fost fondată în 2005 de un grup de investitori şi fermieri danezi, care au preluat o companie agricolă din Slovacia şi ulterior au extins operaţiunile şi în România. Compania are 203 angajaţi şi este listată începând din 2006 la bursa de la Copenhaga.

Mai multe articole despre:
Danemarca agricultură teren agricol danezi