MENIU

Danemarca, o nouă „bombă“ pentru piaţa valutară? De ce se tem investitorii

Investitorii se tem că Banca Naţio­nală din Danemarca (BND), ultima bancă centrală mare care menţine un curs de schimb fix în raport cu euro, ar putea retrage subit plafonul de schimb valutar aşa cum a făcut Banca Naţională a Elveţiei, deşi instituţia practică acest tip de politică monetară încă din 1930, scrie The Telegraph, citat de ZF.

„BND pare să fie sub presiuni similare Băncii Naţionale a Elveţiei“, a afirmat un analist al Capital Economics. Ca şi în cazul francului elveţian, investitorii cumpără coroane daneze cu credinţa că acestea sunt active sigure, mai ales acum, când a crescut probabilitatea ca BCE să lanseze propriul program de printare de bani pentru achiziţii de active.

Acordul dintre Danemarca şi BCE prevede că inter­ven­ţiile valutare pe piaţă pentru men­ţinerea plafonului de schimb valutar se fac de obicei în mod automat şi nelimitat. Banca Naţională a Danemarcei, care trebuie să menţină un curs fix de 7,46038 coroane daneze pentru un euro, încearcă să calmeze speculaţiile din piaţă şi dă asigurări, susţinute şi de oficiali ai guvernului, că ţara nu va nu urma exemplul Elveţiei, scrie Bloomberg. Citeste mai mult...