MENIU

PSD anunță că nu va vota noul Guvern. Dăncilă, noi săgeți spre Iohannis

Atac după atac la președintele Klaus Iohannis din partea Vioricăi Dăncilă, contracandidați în cursa pentru prezidențiale. Dăncilă spune că Iohannis este de fapt președintele PNL, și nu Ludovic Orban. Premierul demis încă în funcție, Dăncilă a anunțat că PSD nu va vota instalarea noului guvern dacă va propune tăieri de pensii şi salarii, oprirea programelor pentru primari. 

„ De fapt presedintele PNL nu e Ludovic Orban, este domnul Klaus Iohannis, lucru demonstrat prin participarea președintelui la toate reuniunile PNL. Presedintele trebuie să fie un mediator, sa nu se implice.

Mai mult, expresiile extremiste ale presedintelui „desfiintarea PSD” sunt de neacceptat. Este o lupta politica, dar nu poti sa vorbești despre desfiintarea unui partid politic. Unde e democratia la care face apel atat de mult președintele Iohannis?!

Premierul Viorica Dăncilă a declarat  luni seară că PSD nu va participa la votul de învestitură în Parlament dacă noul guvern va propune tăieri de pensii şi salarii, oprirea programelor pentru primari şi lucruri „care nu se pliază pe realitatea din România”, la România TV.

„Legat de guvernul care va veni, foarte bine, să vedem în primul rând programul de guvernare, că dincolo de componenţa Cabinetului este important să vedem ceea ce vor să facă pentru oameni. Pentru că dacă vin cu tăieri de pensii şi salarii, dacă vin cu oprirea programelor pentru primari, dacă vin cu lucruri care nu se pliază pe realitatea din România, cu siguranţă PSD nu va participa la vot. Mai mult decât atât, s-au unit toate partidele ca să dea jos PSD. Să se reunească şi acum ca să îşi voteze guvernul”, a spus Dăncilă la România TV, întrebată dacă PSD va susţine sau nu în Parlament noul guvern.

Ea a amintit că de joi, când a fost adoptată moţiunea de cenzură, „se tot încearcă o formulă guvernamentală”. 

„Uitaţi-vă în acest moment: guvernul este demis prin moţiune de cenzură, ştim că sâmbăta şi duminica domnul preşedinte nu lucrează, se odihneşte, dar au trecut patru zile în care tot se încearcă o formulă guvernamentală.

Vedem că cei care au votat la moţiune împotriva acestui guvern nu vor să intre la guvernare.

Deci nu există o logică în acest lucru, nu reuşesc să facă o majoritate pentru acest guvern, iar noi, la ora actuală, avem un guvern care nu mai administrează, nu poate să dea ordonanţe de urgenţă, nu poate să adopte proiecte de lege, ceea ce nu este benefic pentru România.

Mai mult decât atât, avem acte normative, strategia pentru energie, de exemplu, care ţin de siguranţa naţională.

Din dorinţa politică, din dorinţa de a câştiga puncte electorale sunt lucruri pe care nu le putem adopta şi sper ca cineva să plătească pentru aceste lucruri pentru că ele vor afecta România şi pe români, iar atâta inconştienţă şi atâta ură propagată în spaţiul public nu cred că fac bine nimănui”, a menţionat Dăncilă la postul TV.

Dăncilă acuză Opoziția pentru întârzierile numirii comisarului european și a adoptării bugetului pentru anul 2020, în final pentru instabilitatea politică din aceste zile.

„Am înțeles, nu s-au impacat cu ideea ca am avut o guvernare eficienta. S-a amânat cu comisarul european, avem strategia nationala pe energie, avem multe lucruri pe care trebuie sa le adoptam intr-o perioada scurta. Bugetul pe anul urmator care trebuie adoptat pana la 15 noiembrie.

Din incapacitatea Opozitiei de a alcatui o forumula de guvernare suntem acum in instabilitate”.

Noi suntem oameni responsabili si ne-am gandit ca o suspendare a presedintelui ar avea un impact extern pe care nu l-am fi vrut si nu ar fi fost bun pentru imaginea Romaniei”, a mai spus Viorica Dăncilă.