MENIU

Dan Puric, după ce preoții români au acuzat oficialii Kievului de violențe și amenințări cu moartea: Se defrișează etnic românismul de acolo

Actorul și regizorul Dan Puric

Dan Puric a reacționat, în exclusivitate la Realitatea PLUS, după ce preoții români au acuzat oficialii loiali Kievului de violențe și amenințări cu moartea. 

„Pentru mine nu este un conflict, este o consecință. Așa a lăsat clasa politică comunitattea de români în clipa în care au semnat trataetul acela de intrare în NATO, în care nouă ni se cerea să renunțăm de bunăvoie la teritoriile noastre legitime. A fost un act de înaltă trădare națională. Acum este etapa a doua, o să urmeze și etapa a treia. Sunt două răspunsuri care trebuiesc date. (...) Nu vi se pare un atac etnic asupra limbii române? Situația este mult mai gravă. Se defrișează etnic românismul de acolo. Acesta este un preludiu. Preoții care au început războiul acolo au nevoie de o țară fără români. Creștinismul românesc este cel mai puternic sâmbure care trebuie scos afară”, a precizat Dan Puric, la Realitatea PLUS.

Context:

Preoții români acuză oficialii loiali Kievului de violențe și amenințări cu moartea. Iar serviciile secrete ucrainene susțin că există mai mulți clerici care ar avea legătură cu Rusia și fac propagandă pro-Putin. Mai multe percheziții au avut loc în biserici, mănăstiri și chiar la casele duhovnicilor, în încercarea de a se găsi documente care să demonstreze legăturile cu Kremlinul. Peste 100 de lăcașuri de cult riscă să fie închise. 

Preoții români sunt îngroziți și povestesc că agenții au intrat peste ei în case noaptea- înarmați, iar pe călugărițele de la mănăstiri le-ar fi pus la pământ și le-au călcat cu picioarele pe cap. Presa ucraineană susține că Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei îl dă în judecată pe Volodimir Zelenski și cere să fie anulat ordinul prezidențial prin care îi este revocată cetățenia.

Cunoscutul mitropolit al Bisericii Ucrainene Longin Jar, starețul mănăstirii de la Bănceni, regiunea Cernăuți, le-a vorbit credincioșilor despre toate acestea în ziua în care se sărbătorea Crăciunul pe rit vechi.

Înalt Prea Sfințitul Longhin a povestit însă că nu se teme de persecuții.

„Eu nu știu cât voi mai putea vorbi”, a spus prelatul. Mitropolitul Longhin a subliniat că se așteaptă să ajungă la închisoare. 

Mai multe articole despre:
Dan Puric ucraina preoti