MENIU

Dan Diaconescu: Procesul lui Kafka semănă tare cu Procesul Absurd împotriva mea!

Dan Diaconescu, de la tentativa de cumpărare a Oltchim la condamnare cu executare

Dan Diaconescu a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, fiind acuzat de şantaj la adresa unui primar și a unui om de afaceri.

Ultimele postări ale lui Dan Diaconescu pe blogul propriu fac referire la asemănarea dintre situaţia în care se află şi cea a personajului principal din romanul Procesul al scriitorului Franz Kafka.

"Am citit Procesul lui Kafka şi mi se pare tare că seamănă cu Procesul Absurd împotriva mea! Sper ca procurorii Dna, Bocșan și Papici, să nu-l fi citit decât pe Flaubert!", scria Dan Diaconescu pe blogla finalul lunii februarie.

Ultimele mesaje ale lui Dan Diaconescu pe blog transcriu in extenso pasaje din cartea citită recent care i se par că seamănă cu situaţia în care se află el:

În ziua când împlinea 30 de ani, într-o dimineaţă, Josef K., prim-procurist de băncă, se pomeni arestat de doi agenți în pensiunea în care locuieşte, fără să fi făcut nimic, după câte știa el!

Cel mai ciudat însă în acea clipă era că micul lui dejun este savurat în tihnă de agenții care îl așteptau să-i dea vestea cu Procesul!

Josef K. i-a întrebat pe cei doi de formalitățile legate de arestare, despre mandatul de arestare, despre starea lui de libertate, despre acuzațiile care i se aduc, dar răspunsul agenților a fost cel putin straniu:

Agentul Willem: N-ai dreptul să ieşi, eşti arestat!

Josef K.: Şi de ce, mă rog?

Agentul Willem: Nu ne aflăm aici ca să-ţi spunem asta. Întoarce-te în camera dumitale şi aşteaptă. Ancheta e începută şi ai să afli totul la momentul oportun. Îmi calc datoria vorbindu-ţi atât de prietenos!

Agentul Franz: Îţi închipui că vei face să ţi se termine mai repede blestematul de proces dacă discuţi cu noi, paznicii, despre legitimaţii şi despre mandate de arestare? Autorităţile  pe care le reprezentăm nu caută delictele populaţiei, ci, după cum prevede legea, sunt atrase de delicte şi ne trimit pe noi, paznicii. Asta este legea. Unde vezi că ar putea fi o eroare?

Inspectorul însărcinat cu anchetarea lui Josef K. sosește mai târziu și amenajează un mic tribunal în camera vecinei lui Josef K.

Josef K.: Deşi sunt acuzat, nu izbutesc să-mi găsesc nici cea mai mică vină pentru care să pot fi dat în judecată. Dar nici asta n-are importanţă; întrebarea esenţială este de cine sunt acuzat? Ce autoritate conduce procesul?

Inspectorul: N-aş putea să spun că eşti acuzat, sau mai bine zis, nu ştiu dacă eşti. Adevărul e că eşti arestat, mai mult nu ştiu. Nu mai tot da zor cu sentimentul dumitale de nevinovăţie, fiindcă strici impresia mai degrabă bună pe care o faci!

Josef K. nu afla nimic in plus despre motivul arestarii, despre acuzațiile care i se aduc sau despre vinovăția sa!

Nota lui DD: Sincer sa fiu, nu am puterea să vă spun sfârșitul! Încercați să citiți! Se numește PROCESUL și e scrisă de Franz Kafka! Și nu a fost român! Lectura vi se va părea dificilă la început dar, ușor-ușor, vă veți trezi în mijlocul unei povești de coșmar cu care sunteți destul de obisnuiți dacă n-ați avut noroc în viață, poveste pe care mie mi se pare că o traiesc pe propria piele de câțiva ani de zile!

 

 

Mai multe articole despre:
Dan Diaconescu dan diaconescu arestat