MENIU

Cuvintele magice care fac minuni

Cuvintele magice care fac minuni: te rog frumos…, fii amabil…, mi-ar plăcea, ai putea te rog să... la care adăugăm un mulţumesc şi un zâmbet sunt reţeta ideală pentru buna înţelegere în relaţiile interumane, pentru o viaţă trăită în armonie. Am învăţat aceste lucruri în copilărie, de la părinţi, iar ele trebuie să ne ghideze mereu!

Limbajul reprezintă, poate, cea mai importantă funcţie a corpului uman, una dintre trăsăturile definitorii ale speciei umane şi resortul care ajută la evoluţia umanităţii. Nu ne putem imagina lumea fără existenţa unui limbaj şi a unei modalităţi de comunicare care să ne permită transmiterea rapidă a informaţiilor de orice fel. Cum folosim în avantajul nostru şi al societăţii acest "instrument", limbajul, ţine de noi înşine.

Sunt importante educaţia încă din fragedă pruncie, exemplul oferit în casă, mediul social în care creştem şi în care ne dezvoltăm, însă noi suntem cei care trebuie să ne autoeducăm şi să luăm exemplul celor care folosesc un limbaj frumos. Frumuseţea limbajului este o calitate inteligentă, dar şi una umană.

Nu este nevoie de şcoli înalte pentru a fi civilizat în exprimare. Din păcate, exprimarea simplă şi frumoasă este înlocuită şi de o exprimare agresivă.

Oamenii se războiesc, uneori, în cuvinte dure, jignitoare şi umilitoare. Înjurăm, ne jignim, ne aducem reproşuri sau, pur şi simplu, facem remarci pline de răutate pe stradă, în mijloacele de transport în comun, la şcoală şi la serviciu, pe stadion şi la restaurant. Nicun mediu nu este scutit de această poluare fonică!

Nu ne naştem învăţaţi, însă este de datoria noastră să comunicăm într-o manieră constructivă. dacă apelăm la limbajul agresiv, în afara satisfacţiei de moment că ne-am impus punctul de vedere, avem mult mai multe dezavantaje dacă jignim, decât dacă ne adaptăm stilul de a comunica vis-a-vis de ceea ce ne nemulţumeşte la noi şi la ceilalţi sau la o anumită situaţie.

Psihologii ne îndrumă să fim atenţi, de fiecare dată, la modul în care ne exprimăm dacă vrem să avem o viaţă frumoasă!

Mai multe articole despre:
psihologi limbaj