MENIU

Cutremurul de pe Wall Street zguduie bursele din Asia, Australia și Europa, inclusiv România

Volatilitate pe burse

Haosul de pe bursele din Statele Unite şi Asia s-a propagat şi în Europa. Indicele Bursei din Londra, FTSE 100 a pierdut, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare 7.079 de puncte, adică 3,2% din valoare. Este cel mai scăzut nivel din decembrie 2016. La Frankfurt şi la Paris, principalii indici, au pierdut 3,5% fiecare. Și la București, indicepe principal a deschis cu o depreciere de trei procente. Ieri, Wall Street a suferit cea mai mare scădere în puncte din istorie şi cea mai mare scădere procentuală din august 2011, când era plină criză financiară. 

Indicele Dow Jones a pierdut, până la sfârşitul zilei de tranzacţionare, 1.175 de puncte, adică 4,6 la sută. În picaj s-a aflat, de asemenea, indicii S&P 500 (-3.8%) şi Nasdaq (- 3.7%). Tendinţa de scădere a apărut încă de la începutul săptămânii trecute, însă adevăratele probleme  s-au resimțit vineri. Atunci s-a publicat raportul privind forţa de muncă din Statele Unite. Acesta a arătat o creştere mai rapidă decât s-a estimat a salariilor.

De regulă, atunci când cresc salariile, creşte şi inflaţia. Astfel, Banca Federală va trebui să crească rata dobânzii de referinţă. În aceste condiţii, investitorii preferă să aleagă obligaţiuni, a căror valoare creşte simultan cu rata dobânzii. 

În Japonia, indicele Nikkei 225 a scăzut cu 4,8%, iar în Coreea de Sud, Kospi a pierdut 2,3%. Și în Australia, S&P/ASX 200 a scăzut cu 2,7%.

BBC aminteşte de momentul septembrie 2008, când falimentul băncii de investiții Lehman Brothers a declanşat criza financiară internaţională şi recesiunea economică din mai multe ţări.

Declinul actual urmează unor luni de creştere a pieţei, alimentând preocupările că preţul acţiunilor a fost supraevaluat. 

Mai multe articole despre:
scădere burse Wall Street criză panică