MENIU

CUTREMUR însemnat, resimțit în mai multe orașe. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur vineri

Un cutremur însemnat a avut loc, vineri dimineața, informează Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Un cutremur însemnat s-a înregistrat, vineri dimineața, anunță Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Seismul a avut loc, în ziua de 22 Iulie 2022, la ora 06:01:58 (ora locală a României), în APROAPE DE COASTA DE EST A HONSHU, JAPONIA.

Cutremurul a înregistrat magnitudinea mb 4.9 și a avut loc la adâncimea de 60km.

Acesta s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km E de Aomori, 56km N de Hachinohe, 78km NE de Hirosaki, 99km SE de Hakodate, 141km N de Morioka, 170km NE de Akita, 186km S de Tomakomai, 232km S de Sapporo, 269km SV de Obihiro.

Cutremure frecvente în Japonia

Cutremurele și activitatea seismică din Japonia au o istorie îndelungată, fiind o zonă cu risc seismic ridicat datorită poziției sale geografice situate în apropierea granițelor plăcilor tectonice majore.

De la primul cutremur din 599 până la ultimul, cutremurul din Hokkaidō din 2018 , această intrare urmărește istoria celor mai intense cutremure care au avut loc pe solul japonez .

Insulele Japoniei sunt situate într-o zonă vulcanică din Centura de Foc a Pacificului . Acestea sunt în principal rezultatul mișcărilor mari ale oceanului care au avut loc de-a lungul a sute de milioane de ani de la mijlocul Silurianului până la Pleistocen datorită subducției plăcii filipineze sub placa Amur și a plăcii Okinawa la sud și a subducției Placă Pacific sub placa Okhotsk spre nord.

Japonia a fost inițial conectată la coasta de est a continentului eurasiatic. Mișcările oceanice au împins Japonia spre est, formând Marea Japoniei în urmă cu aproximativ 15 milioane de ani.

Strâmtoarea tătarilor și strâmtoarea Coreei s-au format mult mai târziu. Astăzi arhipelagul japonez este considerat un arc insular matur și este rezultatul mai multor generații de subducție a plăcilor.

Aproximativ 15.000 km de fundul oceanului au trecut sub zona japoneză în ultimii 450 de milioane de ani, făcându-l complet subductiv.

Cutremure frecvente de intensitate scăzută și activitate vulcanică ocazională apar periodic în toate insulele. Cutremurele distructive, care duc adesea la tsunami , apar de mai multe ori în fiecare secol.

 

Mai multe articole despre:
cutremur japonia cutremur magnitudine seism