MENIU

Curtea de Apel Craiova judecă contestaţia criminalului din Caracal la decizia de arestare preventivă

Criminalul din Caracal, adus la reconstituire

Criminalul care a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu va fi prezentat marți instanței. Curtea de Apel Craiova judecă contestaţia lui la decizia de arestare preventivă. În paralel, anchetatorii reiau investigațiile, după ce ieri au mers pentru reconstituire în Lunca Dunării, unde Gheorghe Dincă susține că a aruncat cadavrul Luizei.

Pe rolul Curţii de Apel Craiova se regăsește marţi dimineaţă judecarea contestaţiei formulate de Gheorghe Dincă la decizia de arestare preventivă.

Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o maşină de ocazie. În acelaşi mod a dispărut Alexandra Măceşanu (15 ani). Gheorghe Dincă a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-şi anunţa răpirea.

Gheorghe Dincă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sâmbătă, prin decizia magistraţilor Tribunalului Dolj. Imediat după ce magistraţii Tribunalului Dolj au decis arestarea preventivă a lui Gheorghe Dincă, acesta a depus contestaţie.

Citește și: Dezvăluiri din anchetă. Ce s-a întâmplat cu Alexandra Măceșanu după ultimul apel la 112!

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la tragedia de la Caracal şi va întocmi un raport special referitor la "problemele de sistem" care au înlesnit-o, pentru evitarea unor situaţii asemănătoare în viitor.

Citește și Discuție halucinantă între polițist și Alexandra Măceșanu: "Unde ești, mă? Ce vrei?"

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a început investigaţiile şi va întocmi un raport special referitor la problemele de sistem care au înlesnit crimele de la Caracal. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 21, art. 22, art. 47 alin. (1) şi art. 49 din Constituţia României privind accesul liber la justiţie, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, nivelul de trai şi protecţia copiilor şi a tinerilor", informează un comunicat al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcţionarea, procedurile şi timpul de reacţie în cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

"În acelaşi timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Judeţene, Prefecturile, dar şi Ministerul Educaţiei vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter şi intrajudeţean (pentru toţi cetăţenii României), dar şi transportul elevilor către şi dinspre şcoli", se arată în comunicat.

Avocatul Poporului se va adresa atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Public în vederea clarificării, între altele, a modului în care a fost gestionat dosarul primei crime comise în Caracal în luna aprilie 2019.

De asemenea, MAI va fi solicitat să dea detalii referitoare la modul în care este asigurat efectivul de agenţi de ordine publică din teren în unităţile administrativ-teritoriale, respectiv judeţe, oraşe şi comune.

În acelaşi timp, Avocatul Poporului va trimite o adresă către Inspectoratul General al Poliţiei Române în care va solicita o evidenţă, precum şi detalii privind gestionarea dosarelor referitoare la dispariţiile de copii. Colaborarea între unităţile şcolare şi organele de poliţie, în vederea asigurării protecţiei elevilor, dar şi a semnalării eventualelor dispariţii se va afla şi ea în atenţia Avocatului Poporului.

"La finalul investigaţiilor, Avocatul Poporului va formula recomandări şi va elabora un raport special care va analiza problemele de sistem, pentru ca, pe viitor, astfel de tragedii să fie evitate. Documentul va fi înaintat Parlamentului, Guvernului României şi va fi prezentat opiniei publice", precizează sursa citată.