MENIU

„Cumințenia Pământului” a lui Brâncuși s-a întors la proprietari

Ministerul Culturii, mandatat să iniţieze negocierile pentru 'Cuminţenia Pământului', de Brâncuşi

Sculptura „Cumințenia Pământului”, a fost predată proprietarilor de Muzeul Național Cotroceni, ca urmare a încetării contractului de comodat dintre aceștia și instituția de cultură.

Muzeul Cotroceni a cerut denunţarea contractului de comodat încă din urmă cu o lună, iar reprezentanţii instituţiei au anunţat, vineri, că lucrarea  le-a fost predată proprietarilor de drept.

”Urmare încetării contractului de comodat, încheiat între Muzeul Naţional Cotroceni, în calitate de comodatar şi doamnele Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, în calitate de comodante, având ca obiect transmiterea folosinţei sculpturii «Cuminţenia Pământului», azi, 10 iunie 2016, opera marelui artist Constantin Brâncuşi a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale şi legislaţiei în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile”, a fost mesajul transmis de Muzeul Naţional Controceni.

Contactat de News.ro, avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski, a precizat că sculptura va fi expusă la BNR, până când statul va deveni proprietar al lucrării. 

”Proprietarii ar fi preferat să se rezolve mult mai simplu”, a spus el, referindu-se la modalitatea găsită de statul român de a strânge suma de 6 milioane de euro din cele 11 care trebuie plătite Paulei Ionescu şi Alinei Şerbănescu pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi. ”Cu siguranţă, statul va găsi cumva banii necesari”, a mai declarat Bogdan Grabowski.

Tot vineri, Ministerul Culturii a anunţat că subscripţia naţională pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului”, deschisă de Ministerul Culturii şi Guvernul României în data de 8 aprilie, are un nou partener - ING BANK România - în lista băncilor care sprijină achiziţia sculpturii lui Constantin Brâncuşi.

Până în prezent, donaţiile făcute în cadrul subscripţiei publice au depăşit 138.000 de euro.