MENIU

Cum vor învăța roboții în cine să aibă încredere și în cine nu

Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm când vine vorba de roboți este încrederea. Adică ne putem încrede în roboți? Dar și mai important cum îi vom învăța pe roboți în cine să aibă încredere și în cine nu.

Spre deosebire de noi, oamenii care avem un fel de simț al intuiției, care ne spune în cine putem avea încredere, roboții nu așa ceva. În acest sens, cercetătorii de la Penn State, Massachusetts Institute of Technology și Georgia Institute of Tech, au încercat să dezvolte un model de încredere pentru roboți, care să poată fi transformat ușor într-un cod de software.

Câtă încredere au oamenii în roboți, dar și vice versa

Pentru a afla acest lucru cercetătorii au analizat timp de patru ani modul în care au reacționat cei 2.000 de participanți care au fost puși la încercare în tot felul de situații care au inclus roboții.

De exemplu, unul dintre scenarii implica un incediu, iar pe baza acestuia oamenii au fost întrebați dacă ar avea încredere să urmărească un robot dacă acesta ar veni să-i salveze dintr-o clădire aflată în flăcări. Asta după ce, unii dintre participanți au vizionat un scurt viodeoclip în care navigatorul unui robot prezenta erori grave.

De asemenea, cea de doua întrebare formulată de către cercetători pe baza aceluiași scenariu este: „Ați ajuta un robot care are nevoie de ajutor să intre într-o clădire închisă?"

Prin acest experiment cercetătorii au urmărit câtă încredere au oamenii în roboți, însă cel de-al doilea a urmărit exact opusul.

Oamenii de știință au pus mai mulți roboți să împrumute bani oamenilor, pentru a studia câtă încredere au aceștia în oameni. Rezultatele au arătat că roboții au ales să împrumute bani în funcție de câți primiseră înapoi de la oamenii respectivi în dățile trecute.

Spre exemplu, atunci când oamenii dădeau înapoi mai mulți bani, roboții interpretau acest lucru drept încredere din partea oamenilor.

În urma acestor experimete, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii acordă mult mai repede încredere roboților decât vice versa.

Sursă

Mai multe articole despre:
roboţi încredere oameni