MENIU

Cum vor fi TESTAȚI elevii și profesorii pentru COVID-19 la revenirea la școală - TOATE etapele, anunțate de medicul epidemiolog Andreea Moldovan

coronavirus Foto: Pixabay.com

Medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat, miercuri, în conferință de presă, ce presupune testarea elevilor la revenirea la școală, cu prezența fizică. Cum vor fi testate și cadrele didactice dacă va fi cazul.

 

TESTAREA ÎN ȘCOLI. Alături de elevi vor fi testați și profesorii

„Am discutat mult despre testarea în școli, pentru că ne dorim cu totii sa reinceapă școlile, pentru ca suntem constienti ca sistemul actual online nu este cel mai bun din punct de vedere al calitatii invățământului care li se oferă copiilor. (...) Acest lucru trebuie făcut în condiții de siguranță pentrui copii, profesori inclusiv pentru familie, părinți și bunici. (...)

Testarea în școli utilizând acele teste antigen rapide pe care să le facem celor simptomatici și contacților celor pozitivi, astfel încât să știm exact ce se întâmplă în școli. (...)

Aceste măsuri de testare suplimentară se vor adresa si cadrelor didactice, pentru că este important să avem grijă și de ei în acest proces de testare. (...)

Ghidul este foarte avansat ca elaborare. Pornim de la un ghid european”, a precizat Andreea Moldovan, miercuri, în conferința de presă de la Palatul Victoria.

TESTAREA CUPRINDE ELEVII SIMPTOMATICI. APEL CĂTRE PĂRINȚI

„Testarea va cuprinde elevii simptomatici daca vor ajunge totuși la scoala. Fac un apel părinților ca atunci când începe școala să le facă lor, în primul rând, copiilor, un triaj epidemiologic copiilor, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală.

Daca totuși va merge la școală și va trece și de triajul epidemiologic care se face la intrarea in scoala si dezvolta simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid, urmând sa discutam si cu părinții, cu reprezentanții părinților pentru a le explica interesul comun (...)., astfel încât să putem face testul copilului, să vedem dacă acesta este pozitiv sau nu.

Se va anunța părintele, medicul de familie, se va anunța după aceea DSP în cazul in care testul este pozitiv”, a explicat medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

Și copiii de grădiniță vor fi testați pentru COVID-19 dacă va fi cazul 

La întrebarea jurnaliștilor privind testarea inclusiv a copiilor de grădiniță, medicul Andreea Moldovan a precizat că „vor fi testați în principiu toți copiii care au simptome, pentru că în cazul acestora nu este neapărat un risc din punct de vedere al evoluției bolii. Pentru că știm până acum cel puțin, cu tulpinile clasice, că evolușia bolii la copii nu este una severă. Dar este important să știm impactul și nivelul de infectare al copiilor, mai ales în ceea ce privește colectivitatea din care ei vin de acasă, pentru că au părinți, bunici care îi îngrijesc. Și atunci interesul va fi să testam, să știm ce se întâmplă, ca să putem lua măsurile corecte”.