MENIU

Cum văd politicienii intervenția „binomului” Coldea-Maior în scandalul datelor de pe cardul de sănătate

Cum văd politicienii intervenția „binomului” Coldea-Maior în scandalul datelor de pe cardul de sănătate

Senatorul PNL Virgil Guran și deputatul USR Adrian Wiener au comentat, vineri, la Realitatea PLUS, dezvăluirile fostului șef al Casei de Asigurări de Sănătate Lucian Duță despre implicarea SRI, prin Coldea și Maior în „confiscarea” datelor românilor de pe cardurile de sănătate.  

Liderul liberal Virgil Guran a atenționat că „trebuie luat doar ca titlu de informatie ce a spus fostul șef al Casei, sa vedem daca a fost sau nu real”, vineri, la Realitatea Zilei.

Fostul șef al CNAS Lucian Duță a dezvăluit, într-un interviu acordat unei publicații, implicarea binomului Coldea-Maior în bazele de date ale românilor, asociate cardului de sănătate. Acesta a făcut dezvăluiri cutremurătoare despre modul în care capii statului paralel s-au implicat în sistemul prin care au fost „capturate” bazele de date ale românilor.

 „În cazul în care într-adevăr s-a întâmplat așa, nu este deloc în regulă, pentru că nu se respectă legislația, absolut nimic în privința confidențialității datelor. (...)

Sunt niște date despre care cred că, dacă cei de la SRI doreau să le obțină, puteau să le obțină și pe altă cale. Acest lucru trebuie cercetat dacă se dovedește că a fost așa și cei responsabili să răspundă. Nu este normal”, a declarat Virgil Guran, în eisiunea Realitatea Zilei, vineri, la Realitatea PLUS.

„Nu este normal , daca nu au niciun suport , niciun mobil pentru a cerceta anumiti oameni, sa existe baze de date la care sa aiba acces si sa poată oricand sa vada ce se intampla cu un om”, a mai precizat Virgil Guran.

În legătură cu declarațiile fostului șef al CNAS Lucian Duță despre implicarea SRI, a lui Coldea și Maior, și jurnalistul Stelian Negrea atrage atenția: „Trebuie sa fim extrem de atenti despre posibilele implicari ale fostilor sefi de servicii si trebuie să fie prezentate public dovezi concludente”.

„Într-adevăr, acuzatiile lui Lucian Duță, condamnat in prima instanta, de 6 ani si ceva pentru luare de mita, sunt extrem de grave. Nu stiu ce ar putea face SRI cu aceste informatii, nu stiu  de ce ar trebui sa ajunga pe mana SRI-ului aceste date”, a mai spus Stelian Negrea.

„Vorbim de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, una din cele mai corupte instituții, cu mai mulți șefi cu condamnări sau asupra cărora să fie suspiciuni. (...) Acest trafic de date, este evident că acuzațiile dlui Duță sunt grave și ar trebui cercetate”, a declarat, la Realitatea Zilei și deputatul USR Adrian Wiener despre implicarea SRI în datele de pe cardul de sănătate și a adăugat că „informatiile ar putea fi pentru santajarea si racolarea unor oameni sau pentru oferirea unor informații nelegitime către niste spitale private sau dezvoltatori de servicii pentru sănătate”.