MENIU

Cum va încerca propaganda rusă să influenţeze alegerile din România

Propaganda rusa, activă în Europa de Est

Un expert american în securitate cibernetică a vorbit, într-o întâlnire cu jurnaliştii la Ambasada SUA, despre pericolul propagandei ruse în Europa de Est.

Troli, dezinformare, fake news, scurgeri de emailuri sunt câteva dintre elementele pe care le-ar putea folosi propaganda rusă pentru a influenţa ciclul de alegeri din România, spune Mark Pfeifle, expert american în securitate cibernetică.

De ce e România o ţintă? Din motive geografice şi politice, pentru că e stat membru al NATO şi UE, avertizează expertul, potrivit Euractiv.ro.

La alegerile americane din 2016, propaganda rusă a folosit dezinformări, fake news, troli şi scurgeri de email-uri în presă. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi la alegerile din România: cele europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor şi cele locale şi generale din 2020.

"Ar putea fi interferinţe ruseşti sau alţi actori guvernamentali şi nu numai care să încerce să folosească elemente şi discuţii politice, culturale şi religioase actuale. Vor încerca să delegitimizeze ciclul de alegeri. România şi alte ţări din regiune vor trebui să fie atente şi să găsească metode pentru a combate aceste interferenţe", spune Mark Pfeifle.

Potrivit acestuia, trebuie să fie combătute ştirile false care vor apărea atât din presa rusă, cât şi în alte surse. infrastructura sistemului de alegeriare nevoie de protecţie.

Expert în comunicare digitală şi securitate cibernetică, Mark Pfeifle este un fost consilier adjunct al preşedintelui SUA şi adjunct al consilierului pentru Securitate Naţională pentru Comunicații Strategice și Informare Globală la Casa Albă.

Datorită experienţei sale, Pfeifle este deseori invitat ca expert şi comentator pentru diverse instituţii media precum CBS, CNN, TIME și The Wall Street Journal.

Mai multe articole despre:
propaganda rusă Mark Pfeifle