MENIU

Cum trebuie să procedezi în cazul unor fracturi

Zeci de oameni se prezintă, zilnic, la camerele de gardă ale spitalelor cu fracturi sau luxații. Iată ce trebuie să faci și ce nu este indicat în caz de fractură.

De câteva zile, trotuarele sunt acoperite cu gheață și zăpadă, iar mersul pe jos a devenit un sport extrem. Primul ajutor se acordă la locul accidentului, dacă acest lucru nu pune în pericol salvatorul sau victima.

Victima trebuie așezată în cel mai apropiat loc sigur. Administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.) poate reduce durerea, însă acest lucru se face după imobilizare. Ulterior, victima trebuie dusă la spital în cel mult şase ore, iar dacă fractura este închisă, se aplică pe zona afectată comprese reci, care pot calma durerea.

Potrivit medicilor, la ruperea unui os sau a unui cartilagiu tare apare edem, adică umflătura generată de acumularea de lichid seros în ţesuturi, tumefacţie şi durere la locul impactului. Uneori, dacă palpezi zona respectivă, poți simţi mici fragmente de oase care se mişcă independent unele de altele sau chiar trosnituri și cel mai bine este să nu apeși pe locul respectiv.

Specialiștii sunt de părere că cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii este influenţată foarte mult de modul în care a fost acordat primul ajutor.

Conform glasul-hd.ro, sub nicio formă oasele nu trebuie așezate la loc de către persoane care nu sunt de specialitate.