MENIU

Cum te înregistrezi la Fisc dacă nu ai venituri și ești obligat să plătești CASS

<p>Surprijă majoră la ghișeul de taxe și impozite</p>

Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să se înregistreze Fisc și să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), conform noului Cod fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Din acest an, după intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să plătească contribuția la sistemul public de sănătate (CASS).

Noul Cod fiscal stabilește la art. 180 că persoanele fizice care nu realizează venituri trebuie să depună declarația de înregistrare în maxim 15 zile de data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri. Acest formular este necesar pentru stabilirea obligațiilor de plată.

Persoanele care nu realizau venituri într-un an fiscal au avut și până acum obligația plății contribuției individuale lunare de asigurări sociale de sănătate pentru a-și dovedi calitatea de asigurat, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit acestui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care pune în aplicare prevederile noului Cod fiscal, persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să se înregistreze Fisc și să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS).

Pentru a plăti contribuția CASS obligatorie, persoanele ce se regăsesc în această situație trebuie să completeze și să depună la Fisc „Declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată". Mai precis, este vorba despre formularul 604, care a fost introdus în circuitul fiscal prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3743/2015.

În formularul 604, contribuabilul trebuie își completeze inițial datele de identificare (numele, prenumele, adresa, codul numeric personal, banca și contul bancar IBAN, numărul de telefon, fax și adresa de e-mail).

Persoana fizică trebuie să bifeze una dintre cele trei situații în care se regăsește, după cum urmează:

1. Nu realizez venituri din natura celor menționate la art. 155 din Codul fiscal

2. Nu mă încadrez în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

3. Nu mă încadrez în categoriile de persoane pentru care plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se suportă din alte surse.

Formularul „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate" se depune, exclusiv pe suport hârtie, fie direct la registratura organului fiscal, fie se trimite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. În acest ultim caz, data depunerii declarației este data depunerii la poștă.

Mai multe articole despre:
venituri ANAF Fisc persoane fără venit