MENIU

Cum suntem FURAŢI la factura de energie electrică

Cum să reduci factura fără să ai niciun cost

Cu toţii primim acasă lunar factura de energie electrică. Prea puţini ştiu însă ce înseamnă concret toate acele rubrici cu multe cifre.

Problema nu e doar că acele cifre sunt greu de înţeles ci mai ales că sunt umflate artificial, pe buzunarul omului simplu, scrie Capital.ro.

Energyreport.ro  explică toate acestea... pe româneşte, cu factura în faţă, insistând pe componentele din factură despre care s-a scris mai puţin.

Este vorba de un "furt" pentru că preţurile care ni se percep nu au nicio legătură cu piaţa liberă ci sunt dictate de instituţiile statului, la presiunea unor jucători din sectorul energetic.

Rezultatul e ca ni se iau bani din buzunar fara o justificare realistă. Dacă lăsăm insă la o parte cazul semnalat de DNA, în general toate aceste costuri din factură sunt însă acoperite cu grijă, sub protecţia... legii.

La prima rubrică pe factură scrie rezervare. Rezervarea a fost introdusă în factură în ideea că undeva, un producător, ştiind că energia se consumă doar în momentul când se produce şi că nu se poate consuma de pe stoc, ţine în rezervă un utilaj cu care să producă energia de care avem nevoie exact când, spre exemplu, pornim boilerul electric din casă, aspiratorul sau orice aparatură electrocasnică.

Cu alte cuvinte, vorbim despre o producţie de rezervă, care să stea în fiecare secundă "la pândă" când cineva apasă pe butonul aspiratorului.

Mai multe articole despre:
curent electric factură