MENIU

Cum se va încheia războiul din Ucraina. 7 scenarii care vor schimba fața Europei

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Europa va fi din ce în ce mai afectată de războiul din Ucraina. O spun cercetătorii de la Centrul de Analiză Politică Europeană. Aceștia au identificat 7 scenarii privind evoluția conflictului de la graniță. În cel mai pesimist dintre scenarii, Vladimir Putin ar escalada conflictul și în țările NATO, ceea ce ar putea duce inclusiv la un război nuclear. Un lucru este cert: războiul a creat o criză economică fără precedent, iar efectele ei vor fi resimțite ani buni, indiferent de cum va evolua situația. 

Scenariul 1: escaladarea conflictului

Cel mai îngrijorător scenariu lansat de cercetătorii Centrului de Analiză Politică Europeană este acela în care Vladimir Putin ar escalada războiul și în țările din vecinătatea Ucrainei. În această situație există două variante: Incidente mici în jurul țărilor NATO sau un război mondial care ar implica inclusiv arme nucleare.

Scenariul 2: Rusia învinge

Al doilea scenariu lansat de cercetători este cel în care Rusia ar învinge. Ucraina și-ar păstra independența formal, însă la Kiev ar fi instituit un guvern marionetă condus de Vladimir Putin. Cucerirea Ucrainei ar afecta profund securitatea țărilor NATO, iar cele mai vulnerabile vor fi România, Polonia și Bulgaria. Odată cu obținerea victoriei, Vladimir Putin nu va mai putea fi oprit.

Scenariul 3: război de lungă durată

Un alt scenariu la fel de îngrijorător este un război de lungă durată. În acest context, Europa și NATO nu ar putea fi liniștite, deoarece conflictul ar putea escalada oricând.

Scenariul 4: conflict la nivel scăzut

O altă variantă este ca Vladimir Putin să declare victorie formală și să își retragă o parte din trupele din Ucraina, dar să nu renunțe la teritoriile deja cucerite, precum Crimeea, Donețk și Lugansk. Tensiunile vor rămâne, însă, în continuare.

Scenariul 5: Ucraina divizată

Rusia ar putea să anexeze și restul regiunilor din Donețk și Lugansk, astfel încât să facă un pod terestru către Crimeea și să excludă Ucraina de la Marea Neagră prin cucerirea Odesei. Consecințele pentru securitatea Europei ar fi grave în această situație.

Scenariul 6: toată lumea câștigă

Cercetătorii mai vin cu o variantă: Rusia ar retrage trupele din Ucraina, păstrând doar Crimeea. Vladimir Putin și-ar înceta mandatul de președinte, iar odată cu el ar înceta și influențele comuniste din Belarus. Țările s-ar îndrepta spre valori democratice. Scenariul este, însă, puțin probabil, spun specialiștii.

Scenariul 7: Ucraina câștigă

Cel mai fericit scenariu este cel în care Ucraina ar câștiga. Trupele rusești s-ar retrage, însă Donețk și Lugansk și-ar păstra independența. Iar între timp, Ucraina ar obține intrarea în Uniunea Europeană. Victoria ar fi și a Occidentului, deoarece Vladimir Putin ar putea fi oprit definitiv.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina scenarii razboi