MENIU

Cum se regenerează pancreasul? Cercetătorii au descifrat unul din cele mai mari mistere medicale

<p>Testări gratuite pentru depistarea infecției cu HIV și cu virusurile hepatice B și C</p>

O echipă de cercetători spanioli și britanici a reușit să descifreze "angrenajul genetic" necesar pentru generarea celulelor precursoare celor din pancreasul uman.

Aceste descoperiri au fost publicate în revista "Nature Cell Biology" şi potrivit autorilor săi reprezintă un pas înainte în domeniul medicinei regenerative, întrucât arată "cum se construiește pancreasul uma" și poate ajuta 'la dezvoltarea, pe viitor, a unor celule pancreatice" pornind de la celule mamă, scrie Agerpres.

Pancreasul este un organ care produce enzime și hormoni, cu un rol esențial în controlul digestiei și al nivelului de zahăr din sânge. Funcționarea lui defectuoasă poate duce la diabet și alte boli foarte grave și răspândite și, de aceea, regenerarea acestui organ reprezintă o preocupare importantă a medicinei.

Toate celulele din corpul omenesc au aceeași informație genetică, dar se diferențiază între ele ca urmare a activării sau nu a anumitor gene. Procesul de 'activare' sau 'dezactivare' a unor gene se face într-o manieră selectivă și în anumite momente ale dezvoltării embrionului, ceea ce se numește 'epigenom', au explicat specialiștii.

 

Mai multe articole despre:
pancreas regenerare mister medical