MENIU

Cum se pregătește România pentru un val de refugiați din Ucraina - Unde va fi tabăra mobilă din Suceava

Cum se pregătește România pentru valul de refugiați din Ucraina - Unde se ridică tabăra mobilă din Suceava

Prefectul de Suceava anunță că județul lui este pregătit să primească refugiați din Ucraina. În contextul tensiunilor majore de la graniță, Alexandru Moldovan spune că dacă vecinii noștri vor să părăsească țara și să vină în România, autoritățile de la noi vor sări în ajutor, relatează Realitatea PLUS. Fluxurile de migranți vor fi cazate în tabere montate în mai multe județe din România, în cel mult 24 de ore, a anunțat și ministrul de Interne.

În colaborare cu Ministerul de Interne, Prefectura Suceava a anunțat marți, la o zi de la mutarea agresivă a Rusiei în Ucraina, că au fost identificate mai multe locuri de amplasare a taberei mobile din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Corturi, paturi și surse de curent electric pot fi amplasate în teren în maxim 12 ore. Prefectura Suceava mai anunță că va asigura și asistența medicală și psihologică a refugiaților din Ucraina care ajung la noi, scrie realitateadesuceava.net.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunțase săptămâna trecută, că se analizează numărul de tabere de refugiați pe care le poate oferi România în urma posibilului val de ucraineni generat de mișcarea Rusiei în estul țării. Bode a declarat, pe 15 februarie, că tabere se pot monta într-un timp de 10 până la 24 de ore în jduețe ca Maramureș, Suceava, Botoșani și Iași.

„În conformitate cu planul întocmit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pe plan local a fost realizată identificarea unor posibile locuri de amplasare a taberei mobile care este în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava. Colegii de la ISU m-au asigurat că echipamentele (corturi, paturi, perne, pături, cearșafuri, surse de curent electric, tot ce permite cazarea temporară a unor cetățeni) pot fi amplasate în teren în maxim 12 ore. De asemenea, au fost identificate și alte spații de cazare, astfel încât să fim în măsură a gestiona un eventual aflux de refugiați din țara vecină, pe teritoriul județului. Aceste spații de cazare, verificate în prealabil de personalul din cadrul ISU, vor fi puse la dispoziție fie de autoritățile publice locale, fie de operatori din turism, îndeplinind condițiile minime în vederea cazării refugiaților.

În același timp, analiza efectuată împreună cu structurile implicate în gestionarea unui eventual aflux de refugiați a avut în vedere și asigurarea atât a asistenței medicale, cât și a celei psihologice ce trebuie acordată acestor persoane, luând în considerare traumele emoționale la care sunt supuse.

Este evident că nu ne dorim să fim puși în situația de a pune în practică planurile pe care le avem, ne dorim ca situația din țara vecină să revină la normal, dar la nevoie, vom face tot ceea ce este necesar astfel încât refugiații care vor solicita ajutor pe teritoriul țării noastre să-l și primească”, a anunțat prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, potrivit realitateadesuceava.net.