MENIU

Cum se fierb ouăle conform oamenilor de ştiinţă

Cum se fierb ouăle conform oamenilor de ştiinţă

Iti este pofta sa inmoi o felie de paine prajita in galbenusul auriu al unui ou fiert perfect? Ouale fierte ar trebui sa fie unul dintre cele mai simple retete culinare, dar adesea sfarsim prin a obtine rezultate dezamagitoare. Galbenusul este prea moale sau, dimpotriva, capata o textura cauciucata, albusul nu se coaguleaza suficient ori coaja devine imposibil de curatat.

Pentru a pune capat acestei dileme, bucatarul chef J. Kenji Lopez-Alt a decis sa gaseasca raspunsul intrebarii „cum se fierb ouale”, urmand principii stiintifice. Afla, in continuare, cum se fierb ouale pentru a obtine consistenta perfecta!

Motivul pentru care poate fi atat de dificil sa obtii un ou fiert cu o consistenta perfecta se datoreaza compozitiei oului. In realitate, un ou este format din doua substante distincte, cu puncte diferite de fierbere. Temperatura perfecta pentru ca albusul sa se solidifice fara a deveni cauciucat este de 82 de grade Celsius, in timp ce temperatura ideala pentru galbenus este de 77 de grade Celsius. Odata depasit acest prag, galbenusul tinde sa devina uscat si sfaramicios, iar hidrogenul sulfurat din albus si fierul din galbenus reactioneaza, conferind oului o paloare verzuie.

Astfel, ar trebui sa fierbi galbenusul si albusul la temperaturi diferite pentru a obtine textura ideala.

Citeşte continuarea pe divahair.ro.