MENIU

Cum se curăţă maţele pentru cârnaţi. Secretele gospodinelor din Bucovina

Cum se curăţă maţele pentru cârnaţi. Secretele gospodinelor din Bucovina

Cum se curăţă maţele pentru cârnaţi. Cum se apropie Crăciunul cu pași repezi, și cum nu va exista masă de Crăciun și de Revelion fără cârnați, lebăr, tobă și alte preparate tradiționale, vă prezintăm o serie de sfaturi utile. Iată secretele unei operațiuni nu foarte plăcută, însă foarte importantă de la care începe orice rețeta de preparare a cârnaților dar și altor preparate din porc pe bază de intestine.

Cum se curăţă maţele pentru cârnaţi. Curățarea corectă a intestinelor este importantă, pentru că pornind de la această operațiune depinde succesul preparatelor tradiționale din carne de porc. Pentru preparate cu gust autentic românesc, ca la mama acasă, trebuie să respectăm anumite reguli de preparare.

Mațele de porc vor fi folosite în funcție de destinația umpluturii, astfel că intestinele subțiri vor fi folosite pentru cârnați, cele groase pentru caltaboș, sângerete sau lebăr, iar stomacul sau vezica (mai rar) pentru tobă.

Cum se prepară cârnații de Pleșcoi. Rețeta pe care trebuie să o încerci de Crăciun

Se începe cu golirea conținutului intestinelor – inițial se elimină conținutul prin masaj ușor, apoi alegem mațele în funcție de calitatea lor, eliminăm grăsimea de pe ele, le întoarcem pe dos și le spălăm bine.

Cum se curăţă maţele pentru cârnaţi. După aceea le întorcem din nou pe față și cu un cuțit din lemn sau cu muchia unui cuțit (partea care nu taie) curățăm suprafața lor, apoi le întoarcem din nou pe dos, le curățăm, și vom repeta această operațiune de câteva ori. Avem grijă să clătim după fiecare operațiune de curățare, în apă cu oțet, după care se vor freca ambele părți ale intestinelor cu sare.

După ce se vor scurge cele 30 de minute vom clăti intestinele în apă rece cu oțet de mai multe ori și pe interior și pe exterior.

Cum se prăjesc corect cârnaţii. Ai făcut-o greşit până acum - secretul care îi face delicioşi!

În ceea ce privește intestinele groase și burta, pe lângă toate operațiunile de mai sus, în momentul sărării se mai presară peste ele și niște ceapă tocată mărunt.

Cum se curăţă maţele pentru cârnaţi. După spălare intestinele le așezăm în apă rece unde vor rămâne până la folosire. Dacă vrem să le păstrăm mai mult, le vom așeza într-un borcan de sticlă cu multă sare și le vom da la rece.

Intestinele subțiri sunt greu de întors pe dos din cauza că sunt foarte lungi. Cei care nu reușesc această operațiune, pot curăţa cu muchia cuțitului exteriorul până ce mațul este complet curat, după care se clătește interiorul cu multă apă.

Cum prepari cei mai fragezi cârnați de casă. Secretul care dă toată savoarea

Cum se curăţă maţele pentru cârnaţi. Dacă vreți să vă asigurați că intestinele, în special cel gros și burta, nu vor avea nicio urmă de miros, le puteți trata cu un amestec de sare de lămâie și bicarbonat de sodiu. După ce ați lăsat la înmuiat intestinele în apă călduță, în jur de 30 de minute, le frecați și pe interior și pe exterior cu această soluție până le dispar toate mucozităţile. Clătiți apoi intestinele în apă cu oțet și ceapă și își vor pierde orice miros.

Dacă folosiți intestine care au fost conservate cu sare sau uscate, înainte de folosire înmuiaţi-le în apă călduță pentru rehidratare și pentru o bună elasticitate, conform anunțuri-agricultură.ro.