MENIU

Cum să scapi cât mai repede de astenia de toamnă

Cum să scapi cât mai repede de astenia de toamnă 

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diferite schimbări în organism: producţia de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii) şi este stimulată producţia de melatonină (hormonul somnului).  

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă, explică medicul imunolog Tania Bejan, pentru CSID: "Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă şi se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă.

Simptomele sunt diferite, în funcţie de organismul şi stilul de viaţă al fiecăruia, însă în general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi proteine, dar şi să respectăm un program regulat de somn", explică Tania Bejan.

Mai multe articole despre:
remedii sfaturi astenie de toamnă