MENIU

Cum să întreții un aragaz pentru a avea o viață cât mai lungă (P)

Cum să întreții un aragaz pentru a avea o viață cât mai lungă

În prezent aparatele electrocasnice devin parteneri obișnuiți în locuință și a avea un aragaz este un lucru firesc. Mai important este să ai informații pentru a alege un model potrivit pentru nevoile tale sau să știi cum să îl întreții ieftin și ușor, dar cu rezultate bune. Pentru că este un aparat predispus mereu la murdărire, e util să afli cum să cureți un aragaz în așa fel încât să te poți bucura de el o perioadă cât mai lungă de timp.

Cel mai important este să ai în vedere o curățire regulată.

De câte ori gătești și plita se pătează, folosește o lavetă umedă și îndepărtează imediat eventualele resturi sau pete. Fiind încă proaspete va fi o operațiune ușoară și nu vei fi nevoit să petreci timp îndelungat pentru a freca cu bureți abrazivi, mai ales că aceștia zgârie suprafețele.

Săptămânal te poți ocupa de o curățare mai amănunțită, care presupune spălarea cu apă caldă și detergent de vase sau soluție specială pentru aragaz, a grătarelor, capacului și feței plitei. Cuptorul trebuie de asemenea pulverizat cu o soluție degresantă, pentru a se înmuia murdăria și apoi se șterge cu o lavetă umedă. Nu insista unde nu se ia din prima, mai lasă timp de înmuiere după ce ai umezit iar.

Lunar sau trimestrial, în funcție de cât de mult folosesti aragazul, acordă-i un interval mai mare de timp în care să te ocupi de întreținerea lui. Pe lângă metodele uzuale, trage aragazul de la perete și spală cu cârpa umezită în apă cu detergent lateralele și spatele. Pune la înmuiat butoanele în apă călduță cu detergent și apoi spală-le și clătește-le cu atenție. Curăță ușa cuptorului și, dacă are geam care se demontează, scoate-l și spală-l separat, pentru eliminarea tuturor petelor. Arzătoarele se curăță după ce au stat în apă caldă cu soluție și nu se pun în mașina de spălat vase.

Materialul din care este realizat aragazul și în special plita presupune o îngrijire specifică pentru a se păstra în bune condiții.

Metalul emailat este utilizat pentru multe modele de aragaz și la curățarea acestuia nu trebuie să folosești produse abrazive și bureți metalici, deoarece se zgârie și își pierde din proprietăți. Folosește soluții speciale de curățat aragazul sau, ca variante alternative, poți folosi bicarbonatul de sodiu, oțetul alimentar alb sau zeama de lămâie, pentru a îndepărta murdaria.

Inoxul este foarte rezistent și estetic, dar, pentru a arăta bine, presupune o îngrijire constantă și trebuie să folosești produse de curățat speciale pentru inox. Nu folosi buteți metalici sau substanțe degresante puternice pentru că vor afecta suprafețele. Dacă ai aragaz din inox, folosește lavete din bumbac sau microfibră 100%, pentru că nu lasă scame, curăță cu apă cu câteva picături de soluție pentru inox, clătește și apoi lustruiește-l cu un prosop din bumbac îmbibat cu puțin ulei de lămâie.

Sticla este frumoasă și un aragaz cu fața din sticlă aduce un plus de valoare în bucătărie, dar curățarea acesteia este mai dificilă și musai necesară pentru buna funcționare. Întreținerea unei plite de sticlă începe din momentul gătitului cu regula numărul unu: nu pune niciodată vase cu fundurile umede, deoarecele petele albe care se formează sunt aproape imposibil de curățat. Folosește doar bureți noi sau foarte curați, dedicați special plitei. Achiziționează o racletă specială pe care o folosești să îndepărtezi imediat eventualele resturi topite pe aragaz. Nu utiliza nimic abraziv, o idee ar fi să te dotezi cu bureți de melamină, ce protejează sticla sensibilă în procesul de curățare. Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt utile și pentru plita din sticlă, așa că le poți folosi cu încredere.

Indiferent de modelul de aragaz pe care îl folosești, secretul menținerii în bune condiții este curățarea imediată după murdărire. Întotdeauna folosește mănuși de protecție și cât mai puține produse chimice, nu le amesteca și alege pe cât posibil produse mai naturale.

Mai multe articole despre:
aragaz