MENIU

Cum s-a încheiat întâlnirea dintre Macron și Xi Jinping. Președintele Chinei, de neclintit în anumite decizii

Foto: Profimedia

Întâlnirea dintre președintele Franței, Emmanuel Macron și omologul său schinez, Xi Jingping, s-a încheiat cu zâmbete și strângeri de mână. În spatele acestor aparențe se ascund, însă, multe tensiuni, comentează presa internațională.

Potrivit Politico Europe, Președintele chinez Xi Jinping nu a dat niciun semn că și-ar schimba poziția față de războiul inițiat de Rusia în Ucraina, după întâlnirea de joi cu Emmanuel Macron.

În timpul discuțiilor de a doua zi a vizitei de stat a președintelui francez în China, liderul chinez Xi Jinping și-a reafirmat poziția privind invazia Ucrainei de către Rusia. Liderul chinez a declarat că "toate părțile" implicare în conflictul din Ucraina au "preocupări legitime în materie de securitate".

Conform jurnaliștilor de la Politico, președintele chinez Xi Jinping nu a dat nicio sugestie că ar intenționa să-și folosească influența pentru a contribui la soluționarea conflictului din Ucraina, în urma discuțiilor cu omologul său francez. El a menționat că „China este dispusă să facă apel împreună cu Franța la comunitatea internațională să rămână rațională și calmă”, în timpul unei conferințe de presă organizate la Beijing în a doua zi a vizitei oficiale a președintelui Macron în China.

„Discuțiile pentru pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților, cu referire la Carta ONU… căutând soluții politice și construind un cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a mai adăugat Xi Jinping, stând lângă Macron.

Pe de altă parte, cei doi lideri par să fi căzut de acord pe tema armelor nucleare.

Este necesară ”o reluare a negocierilor cât mai repede în vederea construirii unei păci durabile”, a pledat şeful statului francez.

”Armele nucleare nu pot fi folosite”, a subliniat omologul său chinez.

Xi Jingping a condamnat de asemenea ”orice atac împotriva civililor”, în această conferinţă de presă, în urma unei întâlniri bilaterale.

Şeful statului chinez a condamnat „orice folosire a armelor biologiceşi chimice, indiferent de circumstanţe”.

Emmanuel Macron a subliniat, la rândul său, că, ”evident, (domeniul) nuclear trebuie exclus întru totul din acest conflict”.

”În acest sens, tuturor trebuie să li amintească ce îndatoriri au, mai ales Rusiei, care a anunţat deunăzi că vrea să desfăşoare astfel de armament în Belarus, ceea ce nu este conform angajamentelor pe care şi le-a luat faţă de dumneavoastră, faţă de noi şi dreptului internațional”, a insistat el în faţa presei după întâlnirea cu Xi Jinping.