MENIU

Cum PROFITĂ Statul de JAFUL din facturi: 64% din prețul final la gaze merge către Stat

Factură - imagine de arhivă

Statul român este beneficiarul principal al creșterii facturilor la gaz. Asociația Energia Inteligentă arată că statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț a producătorilor de gaze. Așa că, în 2022, ca urmare a impozitării progresive, practicate de statul român în acest sector, 64% din prețurile finale vor merge către bugetul de stat, 30% vor fi costuri, iar 6% profituri ale companiilor din domeniu.

Creșterea veniturilor statului este reprezentată de achitarea ipozitelor multe și ridicate de către sectorul de producție de gaze autohton.

Asociația Energia Inteligentă estimează o încasare de aproximativ 2,7 miliarde de lei în acest an, de cinci ori mai mult decât în anul 2021, ceea ce ar echivala cu o creștere a taxelor și impozitelor cu 150 de euro pe an de cetățean. 

Asociația aduce aminte că încă din anul 2013 statul supraimpozitează producătorii de gaze la orice creștere. Nu vorbim despre energie electrică și nici despre furnizori, ci doar despre producători.

Astfel, un producător d egaze care are un preț mai mare de 85 de lei/mwh are o impozitare de 80%, asta pe lângă impozitarea care se aplică în mod normal la aceleași gaze. 

Mai multe articole despre:
stat facturi facturi gaz impozite supraimpozitare