MENIU

Cum pot fi adoptaţi câinii fără stăpân şi ce condiţii trebuie să îndeplineşti?

Cum poţi să adopţi un câine

Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost publicate în Monitorul Oficial la sfârşitul anului 2013, fiind deja aplicabile în momentul de faţă.

Normele metodologice de gestionare a problemei cainilor fara stapan au fost aprobate in cadrul sedintei de Guvern din 11 decembrie 2013, la aproximativ trei luni de la intrarea in vigoare a legii care da posibilitatea autoritatilor publice locale de a opta pentru eutanasierea maidanezilor, daca nu sunt adoptati in termen de 14 de zile lucratoare. Ulterior, normele au fost si publicate, fiind aprobate prin HG nr. 1059/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 829, din 23 decembrie 2013.

Concret, prin hotararea intrata deja in vigoare la data publicarii, sunt reglementate o serie de aspecte concrete referitoare la gestionarea cainilor fara stapan de catre autoritatile publice. Cainii fara stapan pot fi revendicati pe toata perioada de stationare in adaposturile publice.

In perioada primelor sapte zile lucratoare de stationare a cainelui fara stapan in adapostul public, proprietarul care revendica are prioritate in fata persoanei care intentioneaza sa adopte acelasi caine, in cazul in care cererea de revendicare si cea de adoptie sunt introduse in aceeasi zi.

Dupa expirarea primelor sapte zile lucratoare de stationare a cainelui in adapost, in cazul in care cainele nerevendicat a fost deja adoptat, proprietarul are dreptul sa recupereze cainele de la adoptator daca dovedeste ca a fost in imposibilitate de a introduce cererea de revendicare in primele 7 zile lucratoare.

Adoptia cainilor se va face gratuit, pe baza declaratiei – angajament. Cererile de adoptie se pot introduce imediat ce cainele a fost cazat in adapostul public, iar preluarea cainelui de catre adoptator se poate face incepand cu a 8-a zi lucratoare din momentul cazarii cainelui in adapost, daca acesta nu a fost revendicat.

Conform OUG nr. 155/2001, cei care vor adopta caini din adaposturi trebuie sa respecte cumulativ urmatoarele conditii: prezentarea de catre adoptator a dovezii spatiului din care sa rezulte conditiile corespunzatoare de crestere si adapostire a cainilor; prezentarea de catre adoptator a dovezii resurselor materiale pentru cresterea si intretinerea cainilor; prezentarea de catre adoptator a acordului asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, a vecinilor, in cazul adoptarii a mai mult de 2 caini; inregistrarea, imediat dupa adoptie, a cainilor in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.


Citeste mai mult pe avocatnet.ro.

Mai multe articole despre:
adopţie câine adopţii câini legi