MENIU

Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

capuse

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala poate afecta toate grupele de vârstă, de la copii mici la vârstnici.

Căpușele pot prelua bacterii sau virusuri de la reptile şi păsări. Mai grav este însă că sunt prezente în numeroase locuri unde au loc activități în aer liber și turism.

În cazul encefalitei de căpușe situația se complică. Virusul poate fi transmis la oameni imediat, după o singură înțepătură a unei căpușe.

"Nu orice mușcătură de căpușă presupune riscul de a face o boală, numai ca riscul asta nu-l poti estima și atunci, pentru unele infecții transmise de căpușe, este bine să luăm unele măsuri preventive", spune Adriana Hristea, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș.

Encefalita de căpușe poate fi prevenită prin vaccinare, iar dozele sunt deja disponibile în farmaciile de la noi din țară.

"Virsul encefalitei de capușă, care este unul din agenții patogeni care pot fi transmiși de căpușe. Există disponibil în România, de la sfârșitul lunii mai, un vaccin care previne infecția", mai spune Adriana Hristea medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș.

Celelalte boli transmise de căpușe (boala Lyme, febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo) nu pot fi prevenite prin vaccinare. De aceea, specialiștii recomandă să fim foarte atenți atunci când petrecem timp la iarbă verde. 

"Partea cea mai importantă este să fim conștienți că există aceste căpușe și după fiecare ieșire în mediul în care riscăm să fim înțepați sau mușcați de căpușe să ne verificăm foarte bine întreaga suprafață corporală. În România, avem aproape 30 de specii de căpușe și fiecare are o importanță în ceea ce privește sănătatea omului sau a animalelelor", spune prof. Dr. Andrei Mihalca, Facultatea de Medicină Veterinară, USAMV Cluj Napoca.

Cei care sunt mușcați de o căpușă sunt sfătuiți să se adreseze medicului, întrucât trebuie îndepărtată imediat și corect. 

Mai multe articole despre:
capuse