MENIU

Cum îți trădează unghiile starea de sănătate. Atenție la micile detalii!

Ai remarcat vreo schimbare la una dintre unghiile tale recent? Poate o modificare a culorii, texturii sau formei pare inofensivă, dar poate fi semnul unei afecțiuni. În cazul în care observi oricare dintre următoarele modificări la unghiile tale de la mâini sau picioare, ar trebui să consulți un dermatolog.

O schimbare a culorii, texturii sau formei poate fi un semn de boala.

Dunga întunecată

Dacă ai observat apariția unei linii întunecate noi sau modificări într-o linie întunecată existentă la una dintre unghiile tale de la mâini sau picioare, este important să consulți un dermatolog pentru a verifica dacă este vorba de cancer de piele. Această linie întunecată poate fi un melanom, cel mai grav tip de cancer de piele. Nu toate liniile întunecate sunt semne ale melanomului, însă o examinare realizată de către un dermatolog este întotdeauna benefică. Dacă este descoperit devreme, melanomul poate fi tratat cu succes. În caz contrar, tratarea lui poate fi mult mai dificilă.

Ridicarea unghiei

În cazul în care observi că una dintre unghiile tale începe să se ridice și nu mai este complet atașată, este posibil să observi și o decolorare albă. Acest lucru poate fi cauzat de o infecție fungică, psoriazis sau de o ranire produsă de o manichiură agresivă. Este important să consulți un dermatolog pentru a examina orice unghie care se ridică. Poți avea nevoie de tratament pentru a elimina o infecție, iar dermatologul poate oferi, de asemenea, sfaturi care pot ajuta noua unghie să crească normal.

Roșeașă și umflare în jurul unghiei

Dacă observi că în jurul unei unghii ai o zonă roșie și umflată, există posibilitatea să ai o infecție. Atunci când este diagnosticată în stadiile incipiente, această infecție poate fi tratată de obicei cu antibiotice. În cazul în care se formează o rană deschisă, probabil va fi necesar un tratament mai amplu.

Culoare negru verzui

Atunci când bacteriile provoacă o infecție a unghiei, aceasta poate avea o culoare negru-verzuie. Fără tratament, infecția unghiei tinde să se agraveze. Tratamentul adecvat poate ajuta la ameliorarea durerii și a sensibilității și poate contribui la curățarea infecției.

Unghii cu gropite

Dacă observi că unghiile tale prezintă urme care arată ca niște gropițe, acest lucru poate fi un semn că ai o boală care afectează întregul corp. Persoanele care prezintă gropițe în unghii pot suferi de afecțiuni precum psoriazis, dermatită atopică sau alopecie areată.

Unghii galbene

Dacă folosești lac de unghii roșu fără a aplica un strat de bază sau dacă fumezi, este posibil ca unghiile tale să se îngălbenească. Dacă observi că unghiile tale devin galbene, se îngroașă și par să înceteze să crească, acest lucru poate fi un semn că există o problemă în interiorul corpului tău. Bolile pulmonare și artrita reumatoidă pot fi responsabile de apariția unghiilor galbene. Este posibil să ai, de asemenea, o infecție gravă a unghiilor, care necesită tratament.

Caneluri adanci (sau goluri)

Linii subțiri care se întind pe lungimea unei unghii sunt obișnuite și, de obicei, nu reprezintă o problemă de sănătate. Cu toate acestea, dacă observi santuri adânci care se întind pe lățimea unghiei tale, aceasta poate indica faptul că unghia ta a încetat să crească sau a crescut încet pentru o perioadă de timp. Dacă unghia ta a fost complet oprită din creștere pentru o perioadă, este posibil să vezi un gol. Această afecțiune se numește onicomadeza și poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi febra, rănirea, chimioterapia sau un stres major. Este important să consulți un medic dacă observi astfel de simptome, pentru a afla cauza și pentru a primi tratamentul adecvat.

Unghiile de corn de berbec

Dacă unghiile tale devin excesiv de groase și cresc prea mult, este posibil să dezvolți unghii cu corn de berbec. Această afecțiune poate fi cauzată de boli precum psoriazisul, ihtioza sau probleme de circulație. Pentru a trata și tăia aceste unghii, este recomandat să consulți un dermatolog.

Unghii subțiri, în formă de lingură

Dacă observi că unghiile tale sunt subțiri și se înfundă în mijloc, dând aspectul unei linguri, este posibil să suferi de deficiență de fier. Acest lucru poate fi cauzat de mai multe motive, inclusiv o alimentație necorespunzătoare, probleme de sănătate ale stomacului sau intestinelor, sensibilitate la gluten (boala celiacă) sau trăire la altitudini mari. Este important să obții un diagnostic și un tratament adecvat pentru a te ajuta să te simți mai bine.

Mai multe articole despre:
unghii sanatate boala