MENIU

Cum îşi pot reduce fumătorii riscul de cancer pulmonar cu 50%

O dieta bogata in flavonoide contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar la fumatori cu 50%.

Flavonoidele sunt compusi chimici ce se gasesc in legume, fructe, ceai sau vin si au activitate antioxidanta, antimicrobiana, anticanceroasa si antiinflamatorie. Existenta acestor substante in legume este unul din motivele majore pentru care acestea previn cancerul si boala de inima. Printre flavonoide gasim quercitina, catehina, epicatehina si kempferolul.

Un studiu publicat in editia din mai 2008 a jurnalului ‘Cancer’ arata ca fumatorii care consuma o cantitate mare de flavonoide din legume si fructe au un risc mai mic de cancer pulmonar, comparat cu cei care nu au acest obicei sanatos.

Cercetatatorii au comparat alimentatia a 558 de barbati si femei cu cancer pulmonar si a 837 indivizi fara aceasta temuta maladie. Riscul de cancer este diminuat cu cat fumatorii au un consum mai mare de epicatehina, catehina si kemferol. Nefumatorii nu au beneficiat, insa, atat de mult de pe urma consumului de flavonoide.

Flavonoidele au rol protector impotriva cancerului pulmonar printr-un mecanism descoperit recent si folosit de anumite medicamente pentru a trata cancerul pulmonar, scrie bzi.ro. Practic, flavonoidele blocheaza la nivelul tumorii formarea de noi vase de singe, fenomen denumit "angiogeneza". Tumora nu se mai poate hrani. Ea nu mai poate creste si nu se mai poate raspindi prin organism. Automat scade si riscul de aparitie al metastazelor.

Totodata, flavonoidele ucid celulele canceroase prin actirea apoptozei, sau mortii celulare programate. Flavonoidele previn si leziunile la nivel de ADN provocate de tutun, ceea ce ar putea explica de ce efectele benefice au fost observate doar la fumatori.

Mai multe articole despre:
dietă cancer pulmonar cancer plamani