MENIU

Cum interpretează rușii istoria în favoarea lor: Occidentul, acuzat că e supărat pe războaiele din trecut

Steag Rusia

"Țările occidentale nu pot să ne ierte din cauza înfrângerilor suferite", sunt cuvintele unui propagandist rus. În cadrul unei emisiuni, prezentatorul a discutat despre tot felul de teorii conformă cărora, țările europene susțin Ucraina deoarece au pierdut de-a lungul secolelor trecute mai multe războaie cu Rusia. 

Dmitri Kiseliov, poreclit „cel mai toxic propagandist al Kremlinului” și-a început emisiunea cu un monolog în care susține că suedezii nu iartă Rusia pentru umilirea armatei regelui Carol al XII în Bătălia de la Poltava. Ura Suediei față de Rusia este tocmai din cauza acestei bătălii pierdute, motiv pentru care a și cerut aderarea la NATO, a completat acesta.


La scurt timp, Kiseliov a trecut la francezi, despre care spune că nu au iertat Rusia pentru Bătălia de la Borodino. Acesta mai susține că lupta a reprezentat un eșec strategic pentru campania împotriva Rusiei a marii armate a lui Napoleon, o armată formată 600.000 de oameni.

Acuzațiile nu se opresc aici. Propagandistului de la Kremlin atacă și Germania. Acesta susține că țara ar fi supărată din cauza înfrângerii suferite la Stalingrad dar și din cauza cuceririi Berlinului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Nemții sunt supărați și până în ziua de azi. Ei strâng mâna ministrului ucrainean al Apărării și în același timp îi spun să „îi termine pe mizerabili pentru noi”, a mai susținut propagandistul rus. 

Nu în ultimul rând, acesta face referire și la România care a luat parte la Bătălia de la Stalingrad. Rusul subliniază cum România a întors armele și a luptat de partea Uniunii Sovietice și a Aliaților.

Kiseliov a mai făcut o declarație care a stârnit numeroase controverse, citez: "Comparativ cu Occidentul, Rusia este o țară foarte liberă. Există o competiție a opiniilor în țara noastră dar Europa regresează în această privință”. Prezentatorul se bucură de popularitate în rândul rușilor, însă nu la fel de mare precum colegul său Vladimir Soloviov, care a îndemnat inclusiv la genocid, la invadarea Germaniei și a dezbătut în emisiunea sa cum să fie executați soldații capturați în Ucraina.