MENIU

Cum funcţiona "caritasul unguresc": cea mai nouă metodă de înşelăciune. Sute de persoane, păcălite

Oamenii legii s-au autosesizat şi au lansat percheziţii de amploare într-un caz în care o grupare a reuşit să păcălească câteva sute de persoane, folosind o metodă de înşelăciune denumită de poliţişti "caritasul ungures", pentru că cei din spatele afacerii erau tineri români de etnie maghiară.

Potrivit IJP Prahova persoanele suspectate de înşelăciune, prin folosirea unei societăţi comerciale înfiinţate în acest scop, prin intermediul căreia încheiau cu victimele aşa-zise contracte de asociere în participaţiune, s-ar fi angajat faţă de acestea să le acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca această activitate de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Naţională a României.

Cum luai banii

Metoda persoanelor specializate în înşelăciunea botezată de oamenii legii “caritasul unguresc” este relativ simplă: Victimele care aveau nevoie de bani aflau despre posibilitatea acordării de împrumuturi rapide, fără dobânzi mari, prin intermediul anunţurilor publicitare publicate chiar şi în ziare din presa centrală. Numai că odată ajunşi la sediu firmei care acordă împrumuturi acestora li se spunea că pentru a deveni eligibili trebuie să depună în conturile societăţii o sumă de bani, iar ulterior, în urma unei analize a situaţiei firma urma să acorde creditul, scrie Observatorulph.ro.

Numai că acest lucru nu se întâmpla în realitatea, oamenii alegându-se cu banii daţi şi cu promisiuni şi amânări de fiecare dată cânt mergeau pentru a cere lămuriri. Se presupune că până la aceasta oră peste 350 de prahoveni au fost înşelaţi astfel, iar pe parcursul zilei de luni, odată cu mediatizarea acţiunii poliţiştilor mai mulţi ploieşteni au venit la sediul IJP Prahova pentru a depune plângere susţinând că şi ei au fost păcăliţi astfel.

Cine erau administratorii firmelor

Firmele care funcţionau astfel erau deschise pe numele unor persoane nevoiaşe din Miercurea Ciuc, multe dintre ele fără adăpost, acestea neavând nici cea mai mică ideea că sunt patronii unor societăţi care rulează sume impresionante de bani.

Poliţiştii prahoveni s-au sesizat din oficiu cu privire la această metodă în urma informaţiilor apărute în mediul on-line, unde diverşi clienţi ai firmelor nebancare se plângeau că au fost păcăliţi.

Sediu şi în Ploieşti

Până în urmă cu câteva zile o astfel de firmă administrată de cetăţeni din Miercurea Ciuc a funcţionat şi în Ploieşti, pe bulevardul Republicii, în zona sediului Conpet. Se presupune că asemenea locaţii erau folosite tocmai pentru a nu stârni nicio urmă de îndoială în momentul în care victimele se arătau interesate de obţinerea unui împrumut. Firma din Ploieşti însă a fost mutată într-o perioadă scurtă de timp în Bucureşti, în zona Piaţa Victoria.

Cine sunt persoanele din spatele activităţii

Cu toate că societăţile erau deschise pe numele unor oameni ai străzii care habar n-aveau ce se întâmplă de fapt în realitate, firmele erau controlate de mai mulţi tineri, cetăţeni români de etnie maghiară. Potrivit informaţiilor noastre,  aceştia au creat un prejudiciu estimat până în prezent la peste 3.5 miliarde de lei, doar în Prahova. Activitatea lor era bine mascată şi aparent nu ridicau niciun semn de întrebare, plătind de fiecare dată taxele şi impozitele către stat.