MENIU

Cum faci diferența între un atac de panică și infarct

Sentimentul copleșitor de frică, senzația de sufocarea și bătăile puternice ale inimii sunt simptomele atacului de panică. De multe ori, însă atacul de panică este confundat cu infarctul miocardic. Dacă atacurile de panică se înmulțesc sunt indicate totuși investigații amănunțite deoarece pot avea la bază alte afecțiuni.

Cum se manifestă un atac de panică?
Principalul simptom al atacurilor de panică este sentimentul copleșitor de frică și anxietate alături de alte reacții fizice. Durata unui atac de panică este de aproximativ 5-20 minute iar intensitatea sa creşte treptat şi atinge un nivel maximum în aproximativ 10 minute. Potrivit psihoterapeutului, pentru ca o perioadă distinctă de frică sau disconfort psihic să fie diagnosticată drept atac de panică, este nevoie ca două sau mai multe dintre simptomele de mai jos să fie resimțite:

• frisoane sau valuri de căldură

• transpirație bruscă

• senzație de sufocare

• senzație de amețeală, vârtej sau leșin

• bătăi puternice ale inimii sau accelerarea ritmului cardiac

• senzația de pierdere a controlului

• respirație sacadată și senzația de nod în gât sau de strângere a stomacului

• nevoia de a merge des la toaletă

Simptomele atacului de panică pot fi asemănătoare cu ale infarctului


Din acest motiv, mulți oameni pot fi tentați să caute tratament medical de urgență însă ulterior descoperă ca a fost vorba de un atac de panică. Dacă atacurile de panică se înmulțesc sunt indicate totuși investigații amănunțite. Toate aceste simptome pot avea la bază o condiție medicală (de exemplu: hipertiroidism, hipoglicemie, tulburari cardiovasculare precum prolaps de valvă mitrală, astm, edem pulmonar). Vorbim de atac de panică atunci când nu poate fi identificată nicio cauză somatică pentru simptomele recurente de panică. În cazul în care au loc mai multe atacuri de panică la interval scurt de timp, putem vorbi de tulburare de panică.

”Tulburarea de panică apare în general însoțită de alte fobii specifice: fobie socială, episoade depresive, tulburare de anxietate generalizată. Cauzele nu sunt încă pe deplin cunsocute. Se pare că există o predispoziție genetică în cazul copiilor ai căror parinți au dezvoltat atacuri de panică, depresie sau tulburare bipolară. Este indicat să ținem cont de faptul că dacă această tulburare nu este tratată, simptomele pot lua o formă cronică.

De asemenea, tulburarea de panică poate constitui un risc pentru dezvoltarea altor tulburări precum depresia, alte tulburări de anxietate, abuzul de substanțe. Toate aceste probleme de sănătate mentală afectează funcționarea persoanei în diverse domenii cum ar fi: cel social, profesional, familial”, adaugă psihoterapeutul Monica Burcea.

Citește restul articolului aici