MENIU

Cum ești înșelat când cumperi rovinieta online. Măsuri prin care poți să-ți aperi buzunarul

Cum ești înșelat când cumperi rovinieta online

În lumea digitală în care trăim, achiziționarea rovinietei online a devenit o opțiune comodă și rapidă pentru mulți șoferi. Cu toate acestea, există și riscuri asociate cu această metodă.

Numeroși șoferi au căzut pradă unei înșelătorii cu rovinieta online, fiind nevoiți să plătească sume mult mai mari sub forma taxei de drum. Această înșelătorie, care se află la limita legalității, a generat un prejudiciu semnificativ pentru mulți conducători auto. Pentru a nu cădea în această capcană și pentru a-ți proteja buzunarul, este important să cunoști câteva măsuri de precauție pe care le poți lua. 

De mulți ani au apărut numeroase companii care au creat site-uri și aplicații pentru a facilita achiziționarea taxei de drum de către șoferi. Acest proces simplificat presupune introducerea datelor mașinii în platforma online, iar firma respectivă se ocupă de cumpărarea rovinietei în locul tău de la CNAIR. Cu toate acestea, această serviciu aparent comod vine la pachet cu o serie de tarife mascate. Astfel, aceste firme îți pot percepe sume suplimentare sau comisioane ascunse, ceea ce poate reprezenta o problemă serioasă pentru șoferi.

Este oficial: Noile reguli pentru vânzarea alimentelor din insecte în magazine au fost adoptate. Atenție la panourile de avertizare

Aceste portaluri profită de neștiința șoferilor și percep uneori tarife duble pentru „serviciul” de a cumpăra rovinieta.

Practic, aceste site-uri îndeamnă șoferii să introducă online datele mașinii. Apoi fie le oferă un tarif majorat pentru opțiunea selectată, fie impun un comision, fie oferă șoferilor așa-zise servicii suplimentare, cum ar fi notificarea prin sms înainte de expirarea valabilității rovinietei, scrie ProMotor.

De exemplu, în mod normal taxa de drum pentru un autoturism, cu o valabilitate de 12 luni, este de 28 de euro. Dar pe aceste portaluri poți ajunge să plătești 35-40 de euro pentru aceasta. La care se pot adăuga 5 euro/sms sau 3 euro/comision de utilizare. Astfel, poți fi păcălit să dai de două ori mai mult pentru o rovinietă.

Pentru a te feri de aceste păcăleli, cel mai sigur e să cumperi rovinieta direct de la Compania Națională de Drumuri. Sau poți merge la benzinăriile care oferă acest serviciu fără a percepe niciun comision.

Cum să eviți aceste escrocherii

Orice șofer poate achita rovinieta online direct pe site-ul Companiei Naționale de Drumuri.

E suficient să accesezi www.cnadnr.ro, secțiunea Produse/Servicii, Roviniete. De acolo, după ce accesezi „cumpără rovinieta aici”, vei fi redirecționat automat către portalul unde poți plăti această taxă.

Angajații din Ministerul Muncii au suspendat protestele. Cum i-au convins premierul și ministrul Muncii

După ce îți faci cont, poți alege să plătești rovinieta sau taxa de trecere a podului de la Fetești.

Cât costă rovinieta online, de fapt

Toate tipurile de autovehicule care circulă pe drumurile publice sunt obligate să cumpere rovinietă. Această taxă de drum diferă, însă, în funcție de tipul de vehicul și perioada pentru care e achitată.

De exemplu, rovinieta online pentru autoturisme, încadrate în Categoria A, costă:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 zile – 7 euro
  • 90 zile – 13 euro
  • 365 zile – 28 euro.

Alte categorii de vehicule pentru care rovinieta e obligatorie:

  • Categoria B: vehicule de transport marfa cu o greutate de până în 3.5 tone
  • Categoria C: vehicule de transport marfa cu o greutate cuprinsă între 3.5 tone și 7.5 tone
  • Categoria D: vehicule de transport marfa cu o greutate cuprinsă între 7.5 tone și 12 tone
  • Categoria E: vehicule de transport marfa cu o greutate de peste 12 tone și maxim 3 axe
  • Categoria F: vehicule de transport marfa cu o greutate de peste 12 tone și minimum 4 axe
  • Categoria G: vehicule de transport pasageri cu cel mult 23 de locuri pe scaune
  • Categoria H: vehicule de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri pe scaune

În cazul acestor roviniete, cea mai scumpă este cea pentru camioane de peste 12 tone și cu mai mult de 4 axe. Pentru o valabilitate de 365 de zile, aceasta costă 1.210 euro.

Stațiunea cu cel mai curat aer din România, în urma măsurătorilor oficiale. Media de viață a localnicilor este mai mare decât în restul țării

Mai multe articole despre:
rovinieta cnadnr soferi escrocherii rovinieta online