MENIU

Cum au fentat Fiscul miliardarii lumii - Jeff Bezos, Elon Musk și Michael Bloomberg, evaziune fiscală ”legală”

Anchetă în SUA

Bogații lumii au fentat Fiscul. Miliardarii Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffett au plătit foarte puțin, spre deloc, impozit pe venit în anii trecuți. Informația apare într-o investigație apărută în presa americană. Trezoreria s-a sesizat și a demarat o anchetă, potrivit Realitatea Plus. 

Înregistrările fiscale ale miliardarilor au apărut pe ProPublica, un portal de investigaţii de presă. Datele puse la dispoziţia publicului arată o monumentală evaziune fiscală legală a celor mai avuţi oameni din lume.
”A trebuit să muncim luni de zile pentru a da o formă cu care am fost mulţumiţi că este corectă şi spune lucruri clare”, a declarat reporterul Paul Kiel. 

Iar datele par ireale. În 2007, potrivit celor de la ProPublica, Jeff Bezos, de pe atunci multimiliardar, nu a plătit niciun cent ca impozit pe venit. Ceea ce s-a întâmplat şi în 2011. În 2018, Elon Musk, al doilea cel mai bogat om din lume, de asemenea, nu a plătit impozit pe venit. Michael Bloomberg a reuşit acelaşi lucru în ultimii ani. George Soros nu a plătit impozit pe venit trei ani la rând, între 2016 şi 2018.

Culmea este că nimic nu este ilegal. 

Documentele apărute în presă de la Fiscul american arată clar cum cei mai bogaţi pot - legal - să plătească taxe ce constituie sume infime din sutele de milioane, dacă nu miliarde, cu care averile lor cresc an de an.

Acum, autorităţile investighează cum a fost posibil ca date de asemenea importanţă să ajungă la dispoziţia publicului. Trezoreria Statelor Unite, adică Ministerul de Finanţe al SUA, precizează că dezvăluirea neautorizată de informaţii guvernamentale confidenţiale este ilegală.