MENIU

Cum au ajuns tinerii să fie tot mai singuri din cauza societății ultra-tehnologizate

Tinerețea este perioada în care crezi că poți muta munții din loc și că poți atinge cele mai înalte culmi, însă specialiștii spun că în aceeași măsură tinerețea este perioada în care oamenii se simt foarte singuri. Care este motivul pentru care tinerii se simt singuri?

Oamenii de știință de la BBC au realizat un studiu la care au participat 55.000 de oameni și care arată că cei care se simt mai singuri nu sunt bătrânii, cum s-ar fi așteptat, ci tinerii cu vârste cuprinse într 16 și 24 de ani. Mai exact, 40% dintre participanți au spus că se simt des sau foarte des singuri.

Cercetătorul Matt Haig, specializat în probleme de sănătate psihică, a subliniat că singurătatea nu se referă neapărat la actul de a fi literalmente singur. „Singurătatea este o experiență subiectivă pe care fiecare individ o trăiește măcar o dată în viața sa. Este incontestabil că social media joacă un rol esențial în deteriorarea sănătății psihice a tinerilor – mai exact, poate să declanșeze sau să intensifice anxietatea, depresia și singurătatea".

Cu toate acestea, studiul celor de la BBC arată că oameni intervievați se simțeau singuri încă din tinerețe, adică înainte ca social media să fi căpătat atâta popularitate și amploare în rândul tinerilor.

O posibilă explicație pentru această senzație este tinerețea însăși. La începutul vieții de adult, mulți oameni nu sunt pregătiți să facă față sentimentelor mai apăsătoare și nu se pricep să le mânuiască.

„Deși social media nu este rădăcina tuturor relelor când vine vorba de tineri care se simt singuri, faptul că aceștia au atât de multe conexiuni în mediul online nu ajută prea mult", a declarat Young Minds, Matt Blow, manager la o organizație caritabilă. „Poți fi extrem de conectat, dar încă să te simți singur, mai ales dacă nu poți rezona cu viețile aparent perfecte pe care le prezintă ceilalți oameni", a subliniat el.

Sursa

Mai multe articole despre:
tineri singurătate emoţii