MENIU

Cum au ajuns Nicolae și Elena Ceaușescu de la talpa țării, în fruntea Partidului. "Geniul" și "savanta" cu 4 clase

Diplomele politicienilor și modul în care acestea au fost obținute au devenit subiecte tot mai prezente în ultimii ani. Problema nu este însă una nouă pe scena politică românească! În regimul comunist conducătorii nu excelau la învățătură, din contră. Chiar șeful statului de atunci, Nicolae Ceaușescu, avea doar 4 clase. 

Următorii ani de școală ai liderului comunist au ridicat numeroase semne de întrebare. Se știe că a terminat primele 4 lase la școala din Scornicești, iar după, când avea numai 11 ani, Ceaușescu a plecat la București unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. Nu se știe dacă vreodată s-a mai întors în băncile școlii. În schimb, s-a speculat că prin favoruri făcute de liderii comuniști ai vremii, a obținut atât diploma de bacalaureat cât și licența în științe economice. Diploma de bac ar fi primit-o cadou de la Școala Medie nr. 10, actuala Școală Centrală. Iar la doar o lună distanță, sub semnătura rectorului Institutului de Științe Economice, adică ASE-ului din prezent, Ceaușescu ar fi primit și diploma de licență.

Nici predecesorul său,  Gheorghe Gheorghiu Dej, nu era foarte avansat cu învățătura. A terminat învățământul gimnazial în Bârlad. Apoi a lucrat la o fabrică de cherestea și la o țesătorie până și-a descoperit pasiunea de electrician. A învățat meseria în atelierele din țară.

Chivu Stoica a primit de-a lungul timpului numeroase decorații, ordine și merite, în ciuda faptului că era considerat incult. Era de profesie cazangiu, avea cinci clase primare și şcoala de ucenici la Depoul de locomotive CFR Buzău. Bolnav de sifilis și aflat într-o relație amoroasă cu o nepoată, Chivu Stoica s-a sinucis în 1975.

Despre Manea Mănescu, cel care s-a aflat în elicopterul care a zburat din clădirea Comitetului Central PCR și în care erau și cei doi soți Ceaușescu, se știe doar că a învăţat la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București.

Ilie Verdeţ, un alt fost președinte al Consiliului de Miniștri şi-a întrerupt studiile după primele 4 clase. A fost nevoit să lucreze în mină, dar câțiva ani mai târziu s-a înscris în PCR și a început să urce pe poziții înalte. Și-a completat studiile, cu absolvirea Școlii Superioare de partid și a Academiei de Științe Economice din București.

Ultimul om care a condus guvernul comunist a fost Constantin Dăscălescu, de profesie strungar. A studiat la Școala de Partid de la Ploiești, la ASE București și la Școala Superioară de Partid de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice de la Moscova. 

În schimb, pe la conducerea Consiliul de miniștri de dinainte de Revoluție au trecut și câțiva politicieni școliți.

Petru Groza a fost primul om care a condus Consiliul de Miniștri. El a urmat clasele primare, gimnaziul și liceul în Hunedoara. Apoi a mers și la Facultatea de Drept a Universității din Budapesta, iar câțiva ani mai târziu și-a continuat studiile în Germania, unde a studiat drept comercial și economie politică. Petru Groza și-a obținut apoi doctoratul în științe juridice cu distincția „magna cum laude”.

Și Ion Gheorghe Maurer, fost prim-ministru, a făcut parte din categoria intelectualilor de vârf ai regimului comunist. Venea dintr-o familie de profesori, așa că a punctat serios la capitolul studii. A urmat liceul militar din Craiova, apoi a terminat dreptul la București și la Sorbona, iar tot la Paris și-a luat și doctoratul.. Venea dintr-o familie de profesori, așa că a punctat serios la capitolul studii. A urmat liceul militar din Craiova, apoi a terminat dreptul la București și la Sorbona, iar tot la Paris și-a luat și doctoratul.

Mai multe articole despre:
ceausescu elena studii patru clase