MENIU

Cum arată cina perfectă? Sfaturile nutriţioniştilor

<p>Cum arată cina perfectă? Sfaturile nutriţioniştilor</p>

Se spune despre micul dejun că ar trebui să fie cea mai importantă masă a zile, iar cina, cea mai uşoară. Cea din urmă pune, însă, multe dificultăţi.

Multe persoane cred că nu ar trebui să mai mănânce după ora 18:00. Alţii sunt de părere că ar trebui să evite fructele.

„Nu are o justificare să nu mănânci după o anumită oră. Poţi să te îngraşi foarte bine şi în felul ăsta. Poţi să te îngraşi foarte mult în cealaltă perioadă a zilei”, a afirmat Şerban Damian, medic nutriţionist sportiv, citat de digi24.ro.

Dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice spune că masa de seară, în principiu, ar trebui să fie luată minimum cu trei ore înainte de culcare. "De ce? Să aibă timp să se digere, să nu supunem organismul la un efort în timpul în care el ar trebui să se odihnească”, a continuat aceasta.

În procesul de digestie este implicat întreg organismul. De aceea, de multe ori, după o masă grasă, urmată de somn, dimineaţă ne putem trezi obosiţi, pentru că organismul a fost ocupat cu digestia, în loc să se odihnească.

Medicii explică din ce ar trebui să fie compusă cina ideală-

„O farfurie bună pentru masa de seară ar conţine legume, dacă e posibil să fie crude, şi o sursă de proteină, nu într-o cantitate mare, poate să fie o bucată de pește, brânză sau altfel de carne”, explică Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice consideră că nu ar trebui să mâncăm pâine sau paste făinoase sau alte produse de cereale, în niciun caz cereale rafinate, în niciun caz dulciuri rafinate. "Fructe: ar trebui să le evităm pe cele dulci, putem să mâncăm un măr, merele de diabetici sunt cunoscute ca fiind mai acrişoare”, conform acesteia.

Pentru a reuşi să avem o cină lejeră, este esenţial să respectăm şi celelalte mese ale zilei: micul dejun, prânzul şi, foarte important, cele două gustări, spun specialiştii. În felul acesta nu vom mai simţi nevoia să avem o masă hipercalorică seara.

Mai multe articole despre:
dietă sfaturi cină nutriţionişti