MENIU

Cum arată cea mai mare oglindă convexă din lume

Oamenii de știință au creat cea mai mare oglindă convexă din lume. Impresionanta creație, de dimensiuni uriașe, se află în Mainz, Germania. Află la ce va fi folosită.

Oglinda are un diametru de 4,26 metri, cântărește 3,5 tone și va fi folosită ca oglindă secundară pentru telescopul Extremely Large.

„Oglinda secundară este una dintre cele câteva care concentrează lumina care ajunge la telescop, ajutând la crearea unei imagini foarte clare”, spune Marc Cayrel, inginerul care a supravegheat producția acestei oglinzi. „Aceasta va fi amplasată la vârful telescopului, deasupra oglinzii principale, iar suprafața reflexivă a acesteia va fi orientată în jos”.

Cea mai mare oglindă convexă din lume creată vreodată

Cercetătorii au creat cea mai mare oglindă convexă folosind un hibrid de ceramică și sticlă, denumit Zerodur, de care sunt foarte încântați. De producția oglinzii s-a ocupat Schott, o companie producătoare de materiale din sticlă, care a realizat oglinzi și pentru Very Large Telescope.

„Crearea unei asemenea oglinzi, mai ales când avem de-a face cu dimensiuni precum cele de față, este un proiect destul de dificil”, a mai zis Cayrel. „Oglinzile convexe sunt mult mai greu de realizat și de testat decât cele concave. În plus, această oglindă este diferită față de o suprafață sferică, adăugând la gradul de dificultate al producției. Până acum, cea mai mare oglindă convexă avea un diametru de 1,4 metri”.

Însă, procesul de fabricație nu este încă gata, deoarece oglinda are nevoie de cel puțin un an pentru a se răci complet. Ca să-ți faci o idee, în momentul turnării temperatura oglinzii atingea 1400 de grade. De asemenea, procesul de răcire trebuie să fie lent, deoarece în caz contrar pot apărea puncte de stres în material, potrivit cercetătorilor.

Extremely Large Telescope, cel mai mare telescop optic de pe planetă, va folosi această oglindă începând cu 2024, când întregul ansamblu va fi gata.

Sursă

Mai multe articole despre:
record oglindă oglindă convexă