MENIU

Cum ar putea fi posibilă călătoria în timp, chiar dacă n-ar fi ca în filme

De-a lungul timpului fascinația noastră pentru călătoriile în timp a crescut din ce în ce mai mult și asta datorită filmelor SF. Însă, cât de realizabilă ar fi o astfel de călătorie?

În acest sens, Brian Greene, profesorul de fizică și matematică de la Universitate Columbia, spune că există două tipuri de călătorii în timp – în trecut sau în viitor. Dar că, el crede că dintre cele două, călătoria în viitor ar fi mai realizabilă. De ce?

De asemenea, și Einsten a spus acest lucru acum mai bine de un secol. Potrivit geniului, dacă ajungem în spațiu și călătorim cu viteza luminii, timpul ar trece mai greu pentru noi. Așadar, când ne-am întoarce pe Pământ, am realiza că am ajuns în viitor, deși pentru noi nu a trecut la fel de mult timp.

Mai mult, dacă am sta lângă o sursă puternică de gravitație – cum ar fi o stea neutronică sau o gaură neagră – și ne-am apropia de marginea ei, timpul ar încetini mai greu pentru noi, în comparație cu cei de pe Pământ. Astfel, întoarcerea pe Pământ ar prespune, încă o dată, că vom fi călătorit în viitor.

„Nu transportarea în viitor este partea controversată", a declarat Greene. „Orice om de știință care știe despre ce vorbește este de acord că e posibil să mergem în viitor. Problemele apar când vorbim despre călătoria în trecut. Aceasta ar fi, poate, realizabilă, dacă ne folosim de conceptul găurilor de vierme descoperite, de asemenea, de Einstein".

Aceste găuri de vierme sunt un soi de pod-scurtătură între două locații. Dacă intrările în două din aceste găuri sunt modificate în vreun mod (de exemplu, dacă le așezăm lângă o gaură neagră) atunci timpul nu va mai trece la fel în amândouă. Astfel, dacă am intra într-o gaură modificată, nu doar că am călători în alt loc, ci și în altă perioadă.

Sursa

Mai multe articole despre:
spaţiu viitor călătorie în timp