MENIU

Cum a pierdut România o investiţie japoneză de 60 de milioane de euro

Fabrica japoneză

Gigantul japonez Minebea, cu afaceri anuale de peste 3 miliarde de dolari, va construi o fabrică de componente auto în Slovacia, după ce au refuzat să vină în România.

Gigantul japonez Minebea va construi o fabrica de componente auto în Košice, centru universitar şi cel mai mare oraş din partea de est a Slovaciei.

Investiţia se ridică la 60 de milioane de euro şi va crea aproximativ 1.100 de locuri de muncă. Slovacii au concurat cu românii în "finala" pentru atragerea investiţiei, principalul avantaj oferit de România fiind salariile mult mai mici.

Minebea a considerat însă că accesul la forţa de muncă pregătită la Universitatea Tehnică din Košice este mai important decât costul cu salariile.

Minebea ar putea investi până la 100 de milioane de euro în cinci ani, iar numărul angajaţilor ar putea ajunge la 2.000. Slovacia găzduieşte fabrici ale Volkswagen (Germania), Kia (Coreea de Sud) şi Peugeot (Franţa) şi face parte din zona euro. Jaguar Land Rover va deschide o fabrică în Slovacia în 2018, unde va construi SUV-uri Discovery.

"Am intrat în runda finală cu România. Deşi forţa de muncă este mai ieftină în România, Minebea a decis să investească în Košice", a spus în conferinţa de presă ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, citat de Economica.net.

Mai multe articole despre:
investiţie japonezi