MENIU

Cum a ajuns statul român să fie executat silit de frații Micula

În decembrie 2013, statul român, prin Ministerul de Finanțe, a fost condamnat de Tribunalul Arbitral de la Washington să plătească daune, pentru faptul că nu a acordat tratament corect și echitabil unor investitori privați. Aproape 800 de milioane de lei, 178 de milioane de euro din bugetul statului, din buzunarul contribuabilului, adică aproximativ 40 de euro, pentru fiecare angajat român, informează știrileprotv.ro. 

În 12 decembrie 2014, apărea informația: Frații Micula, oameni de afaceri cunoscuți, au pus poprire pe conturi ale Ministerului de Finanțe și sechestru pe o parte din acțiunile României la Petrom. Un milion de euro, pe lună, sunt dobânzi și penalități pe care ar trebui să le plătească statul român. În acest moment, toate conturile ministerului de Finanțe, de la toate băncile românești și toate conturile de Trezorerie sunt poprite. S-au executat, până săptămâna trecută, peste 11 milioane de euro. Există o decizie de supendare a executării, dar, în câteva săptămâni, alți bani ar putea fi luați din conturile finanțelor.

Mai exact, la sfârșitul anilor '90, afacerile fraților Ioan și Viorel Micula au înflorit, mai ales la Rieni, profitând de facilitățile fiscale pentru zonele defavorizate. O platformă industrială, întinsă pe zeci de hectare, este centrul imperiului, creat de gemenii Micula, care au simțit oportunitatea de a se dezvolta și a-și înzeci profiturile pe locurile de baștină.

Gemenii Micula au fugit în Suedia, în anii '80, și s-au întors, după Revoluție, să facă afaceri în România.

„Noi avem numai cetățenie suedeză”, relata Ioan Micula, „și, începând din 1990, când eu am primit cetățenie suedeză și fratele meu, la câțiva ani mai târziu, noi nu am mai avut cetățenie română. Nu prea știu de ce se folosește, în presă, că suntem cetățeni suedezi și români. Noi suntem numai cetățeni suedezi, și atât copiii mei, copiii copiilor lui, pe cât știu, au numai cetățenie suedeză, inclusiv soția fratelui meu, care a fost născută în Romania, are numai cetățenie suedeză”, mai declara acesta.

Potrivit fraților Micula, au început cu 20 de mii de dolari și au ajuns să facă milioane. Zona defavorizată, Nucet Stei, s-a potrivit ca o mănușă pentru planurile investitorilor "suedezi”. Companiile din industria alimentară, controlate de cei doi frați, au cucerit rapid piața românească. În 2005, la semnarea Tratului de aderare a României, la Uniunea Europeană, zonele defavorizate și-au pierdut statutul.

Frații Micula au dat statul român în judecată, pretinzând daune pentru lipsa de transparență și lipsa de protecție, a investițiilor, pe care le-au făcut în România.

Mai multe pe Româniateiubesc.știrileprotv.ro.