MENIU

Culoarea ochilor îţi spune dacă vei avea probleme cu alcoolul. Iată dacă trebuie să îţi faci griji

<p>Vinuri pentru masa de Crăciun</p>

Cercetătorii de la Universitatea Vermont din Marea Britanie au descoperit existenţa unei legături între culoarea ochilor şi dependenţa de alcool şi au ajuns la concluzia că persoanele cu ochi albaştri prezintă cel mai mare risc de a deveni alcoolice.

Doi cercetători în genetică de la Universitatea din Vermont au analizat 1.263 americani albi cu probleme cu alcoolul. Ei au descoperit că riscul de a suferi de dependenţă creşte pe măsură ce culoarea ochilor este mai deschisă. Rezultatele au fost foarte clare: persoanele de origine europeană, cu ochi de culoare deschisă - albaştri, verzi sau gri - prezintă un risc mai mare de a deveni dependente de alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise (negri sau căprui).

Studiul subliniază că această legătură nu doar că există, ci este şi de natură genetică. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit o explicaţie clară pentru acest fenomen, scrie clicksănătate.ro.

,,Încă nu ştim motivul", spune cercetătorul Dawei Li, însă ce poate spune este că genele care determina culoarea ochilor sunt situate pe acelaşi cromozom precum genele care favorizează apariţia dependenţei de alcool.

Nu este prima oară când oamenii de ştiinţă au făcut o legătură între culoarea ochilor şi dependenţă de alcool. În 2014, cercetătorii de la Universitatea Atlanta din Statele Unite au demonstrat de asemenea că posesorii de ochi albaştri rezistă mai bine la alcool în comparaţie cu persoanele cu ochi de culori închise, care se îmbată mult mai repede.

Mai multe articole despre:
sănătate genetică alcoolism culoarea ochilor