MENIU

Culisele Statului Paralel | UDMR - mereu controversată, mereu la putere. Recordul stabilit 30 de ani la guvernare

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UDMR a intrat prima oară la guvernare în decembrie 1996, când se alătura Convenției Democrate Române și Uniunii Social Democrate.

In urmatorul ciclu electoral, UDMR a sprijinit Guvernul PSD-PUR condus de premierul Adrian Nastase, fara sa aiba vreun ministru in Executiv.

În 2004-2008, UDMR ajunge din nou la Guvernare, alaturi de Alianta PNL-PD. În Guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu, UDMR a avut cele mai multe portofolii de pană atunci. În plus, Valentin Zoltan Puskas devine secretar al Senatului, iar Kelemen Hunor secretar al Camerei Deputaților.

După alegerile prezidențiale din decembrie 2009, PDL si UDMR au format un nou Guvern, în care Marko Bela a avut funcția de vicepremier, Kelemen Hunor a fost ministru al Culturii, Laszlo Borbely la Mediu si Ape, iar Attila Cseke, șef la sănatate.

După schimbarea Guvernului Ungureanu cu cel al lui Victor Ponta, UDMR iese de la guvernare, însă revine în martie 2014.

Când PSD-ul condus de Liviu Dragnea a intrat la guvernare alături de ALDE, s-a încheiat un protocol de colaborare cu UDMR-ul în Parlament. Astfel, UDMR a lucrat cu PSD-ul pentru modificarea Legilor Justiției în 2016.

Mai târziu în 2019, UDMR a dat votul decisiv pentru implementarea viziunii PSD asupra finanțelor publice, buget elaborat de Eugen Teodorovici.

Tot UDMR-iștii au susținut adoptarea legii recursului compensatoriu, lege care a schimbat radical, în favoarea infractorilor, condițiile de eliberare înainte de termen a celor condamnati la închisoare cu executare.

Cât despre legea pensiilor speciale, în 2015 Kelemen Hunor declara că: „Societatea nu cred ca ar accepta asa ceva. Nu cred ca este un moment bun pentru legi speciale, indiferent despre cine vorbim.” Însă în Senat, aleșii UDMR au votat pentru adoptarea ei.

SURSA: Ziarul Financiar

În anul 2019, s-a vorbit despre trădare politică, după ce UDMR a suspendat protocolul de colaborare cu coalitia PSD-ALDE din cauza incidentului petrecut la Valea Uzului.

Partidul UDMR susține utilizarea limbii materne în viața politică, dezvoltarea unui sistem de școli în limba maghiară, dar și autonomia locală pe baze etnice. Autonomia culturală este puternic susținută de către liderii partidului, la fel ca și autonomia Ținutului Secuiesc. 

Mai multe articole despre:
Culisele Statului Paralel udmr guvernare