MENIU

Culisele Statului Paralel | Cine este în spatele companiei care a cumpărat Termocentrala Mintia

Sursa foto: Captură video

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 de milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitații publice. Cine este însă în spatele acestei firme?

Ei bine, un grup din Irak a înființat acest SRL pe care l-a înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul în Aman, Iordania. Adică în țara în care George Maior a fost numit ambasador al României. Activitatea societății în Irak este una modestă. Grupul are circa 7.100 MW în unităţile de producţie a energiei în Irak, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Compania mamă, Mass Group Holding, se laudă că a contribuit la reconstrucția Irakului după conflictele armate, prin furnizarea de energie.

La licitaţia publică de pe 26 august 2022, pentru termocentrala Mintia, s-a prezentat un singur ofertant, reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înfiinţată special pentru această achiziţie. Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, societatea Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la finalul anului 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi. Investiţiile vor fi posibile după ce autoritățile vor da toate avizele necesare.

După ce tranzacția s-a finalizat, reprezentanții societății au spus că „Este prima investiţie a grupului Mass în România şi cu siguranţă una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea grupului nostru, care are misiunea de a deveni un exemplu la nivel global de generare de energie pentru oameni. Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro şi vor include dezvoltarea capacităţii de producţie şi adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producţia de energie electrică din surse regenerabile. (...)"

Termocentrala Mintia și terenurile aferente se întind pe o suprafață de peste 3 milioane de metri pătrați și se află pe malul râului Mureş, la 9 km distanţă de oraşul Deva. În prezent, centrala dispune de cinci grupuri energetice destinate producţiei de energie electrică şi termică, alimentate cu cazane de abur. Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape, începând cu 1969. De la punerea în funcţiune şi până la finalul lui 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 Terawatti-oră din energia electrică necesară României şi a consumat 117 milioane tone de cărbune. 

Mai multe articole despre:
Culisele Statului Paralel termocentrala mintia