MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL | Situația deprimantă a economiei românești

Situația financiară a României FOTO: Shutterstock

Chiar dacă România încearcă de ani buni să-și facă loc printre țările bogate ale Europei Centrale și de Est, țara noastră nu pare să se descurce prea bine la acest capitol. România se află abia pe locul patru din regiune, cu o cifră de afaceri de 63 de miliarde de euro și doar 56 de companii care au ajuns printre cele 500 catalogate drept „campioane ale Europei Centrale și de Est”. 

Analistul Petrișor Peiu atrage atenția asupra faptului că țara noastră se află într-o situație deprimantă din punct de vedere economic, fiind depășită de Polonia, care deține o treime din marile firme din jumătatea estică a continentului. Și Cehia, care deține o economie aproximativ la fel de mare ca a noastră are 77 de companii mari în top și o cifră de afaceri de peste 100 de miliarde de euro. Nici Ungaria nu se lasă și reușește să ne depășească atât la numărul de companii fruntașe cât și la cifra de afaceri cumulată, de peste 90 de miliarde de euro. 

Totuși, există speranță pentru țara noastră și asta pentru că, chiar dacă România are mai puține firme campioane, acestea sunt mult mai profitabile decât unele ale celorlalte state din regiune. În topul primelor 10 companii din România, primele două locuri sunt ocupate de companii din industria auto, urmate de retaileri, de societăți din domeniul energiei și de una din industria tutunului. 

Astfel, potrivit ultimelor clasamente, Ungaria și Cehia au devenit adevărate puteri industriale în timp ce Polonia și România au fruntași în hypermarketuri și în energie. Polonia domină însă și sistemul bancar al regiunii, urmată de Cehia și Ungaria. Cea mai mare bancă românească se află abia pe locul 14 în regiunea centrală și est-europeană.

Petrișor Peiu atrage atenția asupra faptului că există o diferență semnificativă între capitalul firmelor din top 10 ale țărilor. În timp ce 8 din cei 10 campioni ai economiei poloneze sunt au capital național, la noi o singură companiei are capital românesc. 

Concluzia este una deprimantă. Chiar dacă avem a doua cea mai mare populație din regiune și economie, din punct de vedere a mărimii acesteia, România nu reușește să aibă campioni eonomici care să depășească granițele și să tragă restul economiei după ei. Astfel, economia țării noastre rămâne la un nivel scăzut de internaționalizare. 

 

Mai multe articole despre:
economia românească situația tarii politic