MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Scandalul formularului de localizare

Mii de români care au venit în țară de sărbători s-au trezit cu amenzi uriașe primite prin poștă. Motivul - nu au completat formularul digital de intrare în ţară, spun autoritățile, document care este obligatoriu în România din 20 decembrie 2021 și care a fost adoptat de 18 state din Uniunea Europeană.

Printre cei amendați, însă, un număr impresionant de români reclamă că au fost sancționați pe nedrept, pentru că ei completaseră formularele de localizare.

Paradoxal, Direcția de Sănătate Publică, instituiția care trimite amenzile, nu îi contrazice și recunoaște că oamenii ar putea avea dreptate, dar le cere să deschidă procese dacă vor să-şi recupereze banii.

În Brăila, aproximativ 500 de persoane au fost amendate pentru că nu au completat formularul digital de intrare în țară, în perioada cuprinsă între Crăciun și Revelion. Altele ar fi fost completate greșit, cu prea multe zile înainte de sosirea în țară, a explicat conducerea DSP Brăila.

Zeci de persoane au protestat în fața sediului DSP din Brăila săptămâna trecută, cerând explicații. Oamenii susțin că au respectat legea și au completat formularul de localizare.

Direcția de Sănătate Publică le recomandă oamenilor să se adreseze instanţei dacă vor să-și recupereze banii, deși nu ei au greșit. Parcursul nu este deloc ușor și durează între șase luni și un an, spun avocații.

O situație care frizează absurdul vizează personalul navigant. Piloții și însoțitorii de zbor au primit și ei acasă amenzi de câte 3.000 de lei fiecare pentru necompletarea formularului PLF, deși acesta, după cum îi este și denumirea, este destinat doar pasagerilor.

Problema stă în maniera în care a fost gândită verificarea acestui document. Când echipajul aeronavei intră în țară și prezintă pașapoartele la graniță, un ofițer introduce datele în sistem, iar în mod automat DSP primește o notificare în care se arată că persoanele au completat sau nu formularul de localizare. Așa s-a ajuns ca personalul navigant să fie notificat prin poștă.

”În cazul netrimiterii formularului PLF, DSP trimite – tot în mod automat – amenda de 3.000 de lei, prin poștă, pilotului sau însoțitorului de bord. Amenzile vin pe persoana fizică și au început să curgă la toate companiile din România, nu numai la TAROM. În alte țări, echipajele de zbor sunt exceptate de la completarea și trimiterea acestui formular, doar la noi nimeni nu gândește înainte de a da astfel de amenzi", spun surse din cadrul TAROM.
sursa:Gândul.ro)

Companiile aeriane au trimis deja adrese către CNSU și Ministerul Transporturilor, prin care reclamă această anomalie. Până la rezolvarea situației, însă, personalul de zbor este obligat ca, după fiecare cursă, să completeze formularul respectiv.

În total, au fost aplicate peste 13.000 de amenzi în valoare de aproape 31 de milioane de lei persoanelor care au intrat în țară fără să completeze formularul de localizare.